• Vapaaehtoinen maanpuolustus

Mäenpään Vinkit – taistelijan ensiapupakkaus

Jokaisella aktiivireserviläisellä tulisi olla ensiapusarja, jota kantaa mukana, erityisesti jos harrastaa ammuntaa tai metsästystä.

Tässä osassa vinkataan aiheesta, josta on tullut pyyntö kiristyssidettä käsitelleen kolumnin jälkeen eli taistelijan ensiapuvälineistä. Jokaisella aktiivireserviläisellä tulisi olla ensiapusarja, jota kantaa mukana, erityisesti jos harrastaa ammuntaa tai metsästystä! Puhuimme jo tämän sarjan kolmannessa osassa taisteluensiavun kenties tärkeimmästä välineestä ja sen kantamisesta eli kiristyssiteestä, emmekä siis mene siihen, vaan käsittelemme enemmänkin itse taistelijan ensiapupakkausta. Artikkelin kiristyssiteestä löydät täältä.

Kansainvälisesti taistelijan ensiapupakkauksesta usein käytetään nimitystä IFAK (Individual First Aid Kit), joka on alun perin Yhdysvaltain armeijan käyttämä termi omasta taistelijan ensiapupakkauksestaan. Suomessa vastaavan pakkauksen nimi on Taistelijan ensiapusarja M2005. Pakkaus jaetaan kaikille taistelijoille. Taistelijan ensiapusarja M2005 on pakattu samanlaiseen kahden lippaan lipastaskuun kuin taisteluvarustus M05:een kuuluu muutenkin sekä erilliseen kiristyssidetaskuun, joka voidaan sijoittaa vapaasti erilleen varsinaisesta ensiaputaskusta. 

Monet ulkomaiset IFAK-taskut ovat useimmiten repäisytaskuja, jotka voidaan irroittaa repäisemällä liivistä hoitamisen helpottamiseksi. Ensiapusarjan paikka on yleensä taistelu- tai suojaliivissä ja mielellään siten, että siihen ylettyy molemmin käsin. Toinen tapa on kantaa ensiapusarjaa taisteluvyössä (”battlebeltissä”). Itse kannan molemmissa, jolloin ensiapusarja on kaikissa tilanteissa käytössä. Minulla on repäistävä malli selkäpuolella taisteluvyötä ja suojaliivin vasemmalla kyljellä tasku, jossa on erillinen ulosotettava ensiaputasku. Kiristyssiteissä pätevät samat säännöt, mutta näistä on tosiaan jo kirjoitettu tuossa aiemmin linkatussa jutussa.

Erilaisia ensiapusarjoja.

Puolustusvoimien ensiapusarja sisältää normaalioloissa painesiteen muovisella kiristimellä (ns. ”iippositeen”), pelastuspeitteen (”avaruuslakanan”) sekä potilasluokittelukortin (”triagekortti”), jotka on kiinnitetty erilliseen lääkintätaskuun (insertiin) elastisilla kuminauhoilla. Tasku on suljettu tarranauhalla ja varustettu vetokahvalla. Näin ollen sisätaskun vetokahvasta voidaan kätevästi vetää lääkintätasku ulos lipastaskusta ilman, että tavarat leviävät pitkin kangasta. Taskun varustusta voidaan täydentää poikkeusoloissa esimerkiksi morfiiniautoinjektoreilla ja CBRN -vastalääkkeen antolaitteella.

Taistelijan ensiapusarja M2005.

Itse olen täydentänyt omaa taistelijan ensiapusarjaani lähemmäs taistelupelastajan ensiapusarjaa. Tärkeimmät täydennykset ovat hemostaattinen side, nenänieluputki, neula jänniteilmarinnan poistoon sekä tussi. Hemostaattiset siteet, kuten Combat Gauze, ovat tänä päivänä yhä enenevässä määrin syrjäyttäneet hankalampikäyttöiset hemostaattiset jauheet, joita on jo pitkään käytetty ensihoidossa. Tuon siteen (tai jauheen) idea on tukkia haava veren kanssa reagoivalla siteellä (jauheella), joka muodostaa tulpan ampumahaavan päälle ja näin tukee painesiteen käyttöä. Aine on erityisen hyödyllistä niillä alueilla ihmisvartaloa, joilla ei voida käyttää kiristyssidettä painesiteen apuna.

Nenänieluputken tarkoitus on varmistaa hengitysteiden aukiolo varsinkin päävammoissa. Nenänieluputki on merkittävästi helpompi asettaa kuin ammattilaisten käyttämä intubaatioputki ja soveltuu maallikon käyttöön. Paineilmarinnan purkuun käytettävä neula (TPAK-neula) vaatiikin jo merkittävästi enemmän osaamista, mutta senkin käyttö opetetaan taiteluensiapukursseilla, joille osallistumista suosittelen vahvasti jokaiselle. Niitä löytyy ympäri Suomea MPK:n koulutuskalenterista.

Tussin lisäys varusteisiin liittyy siihen, että pystyy helposti täyttämään tuon triagekortin sekä merkkaamaan kiristyssiteen laittoajan kiristyssiteeseen. Joissakin yksiköissä on ollut vakioitu perustaistelumenetelmä kirjoittaa myös potilaan otsaan tussilla kellonaika, jolloin kiristysside on asetettu tiedoksi varsinaiselle ensihoitohenkilöstölle.

Täydennetty ensiapusarja.

Omaa henkilökohtaista ensiapusarjaani olen täydentänyt edellä mainitun lisäksi vielä venttiilillä varustetuilla chest sealilla (HALO seal), nitriilikumihanskoilla itseni suojaamiseksi, sekä lisäksi kannan omissa taskuissani ylimääräistä kiristyssidettä sekä valotikkuja, joilla pimeässä voi merkata haavoittuneet. Venttiilisidos on tarkoitettu käytettäväksi rintakehän läpäisevien vammojen hoidossa ja estämään jänniteilmarinnan synnyn. Nämä kuitenkin vievät tilaa, joten minulla on mukana lisäksi pikku rulla ilmastointiteippiä, jolla yhdessä painesiteen kalvon kanssa voi tehdä vastaavan tilapäisratkaisulla.

Moni esiapusarjatasku on identtinen lipas- tai muun taskun kanssa, joten sekaannusten välttämiseksi vetimeen kannattaa laittaa esimerkiksi punaista teippiä EA-taskun merkiksi. Jos taskussa on tarrapaikka, voidaan siihen laittaa esimerkiksi punainen risti merkiksi. Tasku tulee merkitä, mutta mitään varsinaista yhteistä käytäntöä Puolustusvoimissa ei tähän ole. Itse olen käyttänyt merkintään punaista teippiä sekä vaihtanut oman IFAK-taskuni vetimen punaiseen paracordiin. Tämä perustuu jo aikanaan Afganistanissa yksikölläni käytössä olleeseen sovittuun tapaan merkitä ensiaputasku, mutta se on melko yleispätevä, sillä ihmiset yleensä hahmottavat punaisen värin ensiapuvälineiksi. On muistettava TCCC:n yleisperiaate, että IFAK:n ensisijainen tarkoitus ei ole toisen hoitaminen hoitavan taistelijan omilla ensiapuvälineillä, vaan haavoittunut taistelija hoidetaan lähtökohtaisesti haavoittuneen taistelijan omilla ensiapuvälineillä – koskaan et tiedä, milloin tarvitse itse omia ensiapuvälineitäsi! Löytämisen helpottamiseksi kiireessä joukon sisällä yhtenäiset merkinnät ovat tärkeitä.

Merkinnät.

PS. Ethän sinä vaan kanna rikkinäisiä tai päiväyksensä menettäneitä tuotteita ensiapupakkauksessa? Ensiapupakkauskin vaatii huoltoa kuten kaikki muutkin taisteluvälineet! Tarkasta kerran vuodessa pakkaus, uusi vanhentuneet ja siirrä vanhentuneet välineet harjoittelukäyttöön tai hävitä asianmukaisesti. Myös, jos steriili pakkaus on rikki, palvelevat sen välineet parhaiten harjoittelukäytössä.

 

Taisteluensiavun kultaiset säännöt

1) Voita taistelu ennen kuin hoidat – paras taisteluensiapu on tuliylivoima.

2) Älä hoida avoimella – typerällä tekemisellä on kohta yhden sijaan kaksi haavoittunutta! Ks. kohta 1.

3) “One is none, two is one, three is two…” pätee myös ensiaputavaroissa!

4) Käytä aina haavoittuneen omia välineitä ensi sijassa – et koskaan voi tietää, milloin itse tarvitset omia itseesi.

5) Asettele ensiapuvälineet varustukseen siten, että saat ne käsiisi kaikissa asennoissa ja molemmin käsin. Sopikaa yksikössänne, missä ensiapuvälineet kannetaan ja merkatkaa tasku näkyvästi, jotta auttamaan tullut kaveri löytää välineet.

+ Osaa cABCD ja opettele käyttämään TQ- ja IFAK-tavaroita esim. MPK:n TCCC-kursseilla.

 

Kirjoittajasta: Yleisesikuntamajuri, jolla on yli 20 vuotta jalkaväki-, panssari- ja panssarijalkaväkikokemusta niin koti- kuin ulkomailtakin. Harrastaa crossfitiä ja sotilastarkka-ammuntaa sekä satunnaisesti SRA:ta. Sotilastarkka-ammunnassa hän on edustanut Puolustusvoimia niin kotimaan kuin ulkomaidenkin kilpailuissa, parhaimpina saavuuksinaan tarkka-ammunnan SM-kulta. Mielipiteet ovat kirjoittajan omia eivätkä edusta työnantajaa Puolustusvoimia.

Instagram: @mika_maenpaa

Twitter: @MMaenpaa1