Tuntematonta ohjaava Louhimies pyrkii mahdollisimman realistiseen lopputulokseen

Juuli Aschan
660A1452_photo_juuli_aschan
Kädellään tiimiä ohjaava Aku Louhimies kertoo RUK:n olevan ainoa johtajakoulutus, jonka hän on urallaan saanut.
Seppo Simola

Elokuvan ensimmäinen teaser julkaistiin 27.10.2016.


Tuntemattoman sotilaan uuden elokuvaversion ensi-iltaan on enää – tai vielä – runsas vuosi aikaa. Ohjaaja Aku Louhimies haluaa muistuttaa odottajia elokuvan itsenäisestä roolista.

– Elokuva ei ole romaanin kuvitus, vaan itsenäinen taidemuoto.

Edvin Laineen Tuntematonta sanottiin joskus Kansallisteatterin kesäretkeksi. Rauni Mollbergin versio oli aikansa lapsi ja sisälsi tendenssielokuvan piirteitä. Kolmas versio on vielä arvoitus.

– Lähtökohtaisesti olemme uskollisia Väinö Linnan romaanin hengelle ja historiallisesti totuudenmukaisia sekä mahdollisimman realistisia.

Sodan keskiössä on yksilö, joka pelkää, palelee ja riutuu nälissään. Elokuvalla on keinonsa nostaa yksilö esiin. Louhimiehen elokuvalla yritetään tavoittaa tunne, joka ihmiselle syntyy, kun hän joutuu osaksi suurta maalimanhistoriallista konfliktia.

Ohjaaja Aku Louhimies ja käsikirjoittaja Jari Olavi Rantala tutustuivat Reserviupseerikoulussa. Ensimmäistä kertaa Tuntemattoman sotilaan toteuttavat reservin upseerit.

– Reserviupseeritausta varmasti vaikuttaa. Minulla on selkeä käsitys Puolustusvoimien toiminnasta. On ollut etuoikeus olla reservissäkin tekemisissä maanpuolustustyön kanssa.

Louhimies arvostaa RUK:n johtajakoulutusta. RUK:n lisäksi hän ei ole saanut ammattiinsa muualta esimies- tai johtamiskoulutusta.

 

2000-luvun hartiat 1940-luvun puvuissa

Tarkkaan ajankuvaan pyrkivillä produktioilla on monia haasteita. Sota-ajan puvut ovat käyneet pieniksi. Sopivia aitoja pukuja on vähän, eivätkä elokuvan tekijät tietenkään voi vaurioittaa niitä kuvauksissa.

– Olemme käyttäneet joitakin aitoja pukuja, mutta niiden kanssa olemme olleet varovaisia. Onneksi Yleisradio on ottanut tehtäväkseen säilyttää kulttuuriperintöä myös rekvisiitan osalta. Aseet tulevat YLE:ltä samoin kuin suuri osa tarvikkeista ja varusteista, Louhimies sanoo.

Tarkat katsojat eivät salli ajankuvavirheitä.

– Lähden siitä, että ihminen kiinnostaa enemmän kuin puvun yksityiskohdat. Kaikessa on silti pyritty aitouteen.

Laineen elokuvassa ajeltiin surutta sodan jälkeen valmistetuilla kuorma-autoilla, mutta Louhimiehen produktiossa ei.

– Pääyhteistyökumppani on ollut MIL-safarit -niminen yritys, jonka kalustona on pitkälti kuljetuskalustoasiantuntija Risto Höylän aarteita.

Myös sota-ajan tankit ovat vähissä.

– Panssarimuseon T-34 -vaunuja meillä on kahtakin mallia. Kirjassa Hietanen tuhoaa Klimin, mutta käytämme vanhempaa versiota T-34:sta, jota suomalaiset elo-syyskuussa 1941 myös kohtasivat. 


Sotaromaani vai Tuntematon sotilas?

Käsikirjoitus perustuu Linnan Sotaromaaniin, jossa on enemmän seksuaalisia viittauksia, karkeaa kieltä sekä kertojan jälkiviisautta kuin Tuntemattomassa sotilaassa.

– Molemmat romaaniversiot ovat aineistona. Olemme pyrkineet pitämään kiinni siitä, että elokuvan henki olisi uskollinen alkuperäisteokselle.

Entä jos Lammio ei olekaan vain ilkeä simputtaja vaan rohkea ja ammattitaitoinen upseeri, ja jos Koskela onkin esimiehenä saamaton nahjus? Onko luvassa näkökulmayllätyksiä?

– Tavoitteena ei ole yllättää, vaan tehdä hyvä ja koskettava elokuva.

Produktiossa esiintyy henkilöitä, joita romaaneissa mainitaan sivumennen. Miten oikeutatte uusien henkilöiden mukaan ottamisen ja tuleeko muita uusia henkilöitä kuin Rokan vaimo Lyyti?

– Oikeutusta ei sinällään tarvita. Taitelijana voin tuoda vaikka Stalinin elokuvaan. En halua spekuloida hahmoilla tässä vaan pidän katsojat jännityksessä. 


Artikkeli on julkaistu myös Reserviläisen numerossa 7/2016.


Lisää Tuntemattomasta Sotilaasta: 

17.10.2016 Suomenlinna Äänislinnan roolissa

8.9.2016 Sotaelokuvan kulisseissa – MPK mukana Tuntemattoman Sotilaan teossa


Jaa tämä sivu