Suomen kehittämä etälaukaistava räjähde huomioitiin Kiinassa asti

Paavo Airo
IMG_1054
Puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) mukaan uutta hyppypanosta on kutsuttu Suomessa jopa "sotakentän jumalaksi".
Paavo Airo Helsinki

Suomen kehittämä etälaukaistava räjähde eli hyppypanos on herättänyt kiinnostusta maailmalla. Muun muassa Kiinan valtion virallinen uutistoimisto Xinhua kertoi maaliskuussa räjähteistä. Suomi testaa parhaillaan räjähdettä, jonka tarkoituksena on korvata Ottawan sopimuksen kieltämät jalkaväkimiinat.

Hyppypanos toimii siten, että räjähde ponkaisee ilmaan ja ampuu sieltä alaspäin teräs- tai volframikuulia. Se tehoaa myös miehistönkuljetusajoneuvoihin, ja sen avulla voidaan saavuttaa alue- ja pelotevaikutus eli niin sanottu miinakauhu, joka jalkaväkimiinojen myötä menetettiin.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) käsitteli aihetta blogissaan maaliskuussa ja kertoi kyseisen kotimaisen innovaation englanninkielisen työnimen olleen ”Take off Canister”.

Suomessa hyppypanosta on kutsuttu myös ”sotakentän jumalaksi”.

– Sitä on minulta epävirallisesti erilaisissa puolustusministeriön kokouksissa kysytty, että mikä tämä uusi sotakentän jumala oikein on, Niinistö kommentoi MTV:n uutisessa.

 

Aiemmat hyppypanokset toimineet paineanturilla tai anasalangalla

Niinistön mukaan Suomi varmistaa, että panos on kansainvälisten sopimusten mukainen. Ottawan sopimus kieltää perinteiset jalkaväkimiinat, joita ei ohjata etänä eikä ihminen päätä, koska ne räjähtävät. Tämä erottaa uuden hyppypanoksen selkeästi vanhoista miinoista.

Maailmalla on ollut käytössä sellaisia hyppymiinoja, joiden laukaisu on perustunut paineanturiin tai ansalankaan, ja nekin on kielletty Ottawan sopimuksessa.

Ottawan sopimuksen ideana on ollut kieltää miinat, jotka voisivat aiheuttaa vahinkoja siviileille, mikä on riskinä perinteisissä miinoissa.

 

Viimeiset putkimiinat tuhottiin 2015

Suomi liittyi Ottawan sopimukseen vuonna 2012 ja sai neljä vuotta aikaa tuhota miinansa. Viimeiset putkimiinat räjäytettiin Kittilän Hukkakerossa vuonna 2015, minkä myötä Suomi on täyttänyt Ottawan sopimuksen vaatimukset.

Sopimukseen liittyminen on herättänyt laajasti kritiikkiä. Jussi Niinistö on pitänyt sopimusta hulluutena ja kokoomus päätti puoluekokouksessaan jo vuonna 2014, että Suomen on irtauduttava sopimuksesta.

Aiemmin tällä viikolla Reserviläinen kertoi kokoomuksen kansanedustajan Eero Lehden hiljattain käynnistämästä kansalaisaloitteesta, jolla pyritään palauttamaan jalkaväkimiinat. Artikkelin voi lukea täältä.


Jaa tämä sivu