Kansalaisaloite jalkaväkimiinojen palauttamiseksi kerännyt reilut 7 000 kannatusilmoitusta

Tuomas Kaarkoski
miinat
Suomi liittyi jalkaväkimiinat kieltävään Ottawan sopimukseen vuonna 2011.
Paavo Airo Helsinki

Kansanedustaja Eero Lehden (kok.) käynnistämä kansalaisaloite jalkaväkimiinojen palauttamisesta Suomen armeijan käyttöön on kerännyt reilut 7 000 kannatusilmoitusta.

Aloite on julkaistu osoitteessa kansalaisaloite.fi 8. helmikuuta 2018. Lehden mukaan kieltoon liityttiin perusteilla, jotka eivät vastaa todellisuutta Suomen oloissa.

– Ensinnäkään Suomessa miinoja ei siroteltaisi maastoon summittaisesti, vaan Suomelle tärkeitä puolustusaseita ovat putki- ja sakaramiinat, joita asennetaan maastoon yksittäin. Rauhan aikana miinat ovat varastoituina, Lehti perustelee aloitesivustolla. 

Hän vetoaa jalkaväkimiinojen olevan Suomessa puhtaasti puolustuksellinen väline, joihin turvauduttaisiin vain sotilaallisen konfliktin syttyessä.

– Ottawan sopimuksen haitallisuutta Suomelle lisää se, että Venäjä ei ole siinä mukana, kuten eivät myöskään Yhdysvallat ja Kiina. 

Iltalehti kertoi aiemmin, ettei Lehti ollut kansalaisaloitetta suunnitellessaan tietoinen kokoomuksen puoluekokouspäätöksestä vuodelta 2014. Puolue päätti Lahdessa vuonna 2014, että Suomen on irtauduttava sopimuksesta. Puolue ei kuitenkaan ole viime aikoina ajanut asiaa erityisen aktiivisesti.

Kansalaisaloitteet vaativat 50 000 allekirjoitusta äänioikeutetuilta kansalaisilta, jotta ne etenevät eduskunnan käsittelyyn. Allekirjoitukset on kerättävä kuuden kuukauden aikana.


Jaa tämä sivu