Puolustusmenot kasvavat Euroopassa hitaasti

US Army Europe
saksalaiset liettuassa USArmyE_verkkoreso
Saksalaisia sotilaita Liettuassa. Nato on vahvistanut läsnäoloaan Baltiassa ja Baltian maat ovat kasvattaneet puolustusmenojaan viime aikoina.
Paavo Airo

Ruotsin puolustusvoimat saa lisää rahoitusta, kertoo uutistoimisto Reuters. Hallitus päätti maanantaina puolustusmäärärahojen kasvattamisesta jo tänä vuonna 500 miljoonan kruunulla eli yli 50 miljoonalla eurolla. Summa on maltillinen Ruotsin puolustusvoimien vaatimuksiin nähden. Helmikuussa puolustusvoimat luovutti hallitukselle laskelmansa, jonka mukaan sen rahoituksesta puuttuu lähivuosina lähes 700 miljoonaa euroa.

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist lupasi, että määrärahojen kasvattamiseen palataan vielä laskelman analysoinnin jälkeen, kun mietitään vuoden 2018 budjettia. 

Aiemmin tässä kuussa Ruotsi ilmoitti palauttavansa asevelvollisuuden. Kutsuntojen kautta vähintään 4 000 ruotsalaista valitaan vuositasolla armeijan peruskoulutukseen. Kutsunnat alkavat ensi vuonna. Syynä kutsuntojen palauttamiseen on muun muassa se, että Ruotsin puolustusvoimat ei saanut palkka-armeijaansa riittävästi väkeä töihin samalla kun turvallisuustilanne on muuttunut vakavampaan suuntaan.


Nato-maiden puolustusmenot kasvoivat hitaasti viime vuonna

Euroopan Nato-maiden yhteenlasketut puolustusmenot kasvoivat hyvin maltillisesti viime vuonna reiluun 240 miljardiin yhdysvaltain dollariin. Vuonna 2015 menot olivat noin 235 miljardia dollaria.

Vain harva Euroopan Nato-maa ylsi sotilasliiton tavoitteen mukaiseen yli kahteen prosenttiin: Kreikka, Viro, Iso-Britannia ja Puola. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on vaatinut muilta Nato-mailta suurempia satsauksia yhteiseen puolustukseen. Jo ennen valintaansa presidentiksi Trump sanoi muun muassa The New York Timesille olevansa valmis puolustamaan Nato-liittolaisia, jos ne täyttävät velvollisuutensa, tarkoittaen kahden prosentin sääntöä. Myös valintansa jälkeen hän on muistuttanut muiden Nato-maiden vastuusta.

Yhdysvaltojen puolustusmenojen osuus maan BKT:sta on huomattavasti suurempi kuin millään Euroopan maalla. Vuonna 2016 osuus kasvoi 3,61 prosenttiin 3,58 prosentista.

Koko Naton puolustusmenot olivat vuonna 2016 yli 920 miljardia yhdysvaltain dollaria. Yhdysvaltojen osuus tästä oli yli 660 miljardia dollaria.

Luvut käyvät ilmi Naton vuosiraportista, jonka voi lukea täältä.


Lue myös: 

21.3.2017 IL: Suomi kikkailee puolustusmenojaan reilusti ylöspäin


Jaa tämä sivu