IL: Suomi kikkailee puolustusmenojaan reilusti ylöspäin

Sakari Piippo
ilkkakanerva-6
Ilkka Kanerva nosti esille kokoomuksen ehdotuksen siitä, että puolustusmenoihin lisätään Rajavartiolaitoksen menot, sotilaseläkemenot ja kriisinhallintajoukkojen ylläpitomenot.
Paavo Airo Helsinki

Iltalehti kirjoittaa Suomen kikkailevan puolustusmenojensa osuuden BKT:sta kertarysäyksellä lähemmäs kahta kuin yhtä prosenttia. Iltalehden mukaan hallitus on päättänyt alkaa laskea puolustusmenojen osuuden BKT:sta samaan tapaan kuin Nato-maat. Näin ollen osuus nousee noin 1,6 prosenttiin 1,3 prosentista ja Suomi hyppää maanosan isoimpien ”puolustusmahtien” joukkoon.

Asian nosti esille puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) ja se sai nopeasti kannatusta ja hyväksynnän muilta puolueilta. Kokoomusryhmä ehdotti Suomen lisäävän puolustusmenoihinsa Rajavartiolaitoksen menot, sotilaseläkemenot ja kriisinhallintajoukkojen ylläpitomenot.

– Näillä mittareilla emme todellakaan alisuoriudu edes tällä haavaa, saati sitten, kun selonteossa esitetyt lisämäärärahat myönnetään, Kanerva sanoi eduskunnan täysistunnossa Iltalehden mukaan.

 

Suomi osoittaa Trumpille olevansa Euroopan kärkikastia

Naton tavoite on, että sen jäsenmaat käyttäisivät puolustusmenoihinsa kaksi prosenttia BKT:sta. Vain harva Nato-maa yltää toistaiseksi siihen. Suomi ei kuulu Natoon, mutta Iltalehti arvioi Suomen haluavan todistaa Natolle ja etenkin Yhdysvalloille, että Suomi kantaa suuren vastuun pohjoisen puolustuksesta. Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on vaatinut muilta Nato-mailta lisäsatsauksia puolustukseen. Suomellekin Yhdysvallat on merkittävä yhteistyökumppani.

Kun Suomen puolustusmenoja verrataan uudella laskentatavalla Euroopan Nato-maiden menoihin, on Suomi yksi suhteellisesti eniten puolustukseensa satsaavista maista. Esimerkiksi Saksa käytti viime vuonna 1,2 prosenttia BKT:staan puolustukseen mutta on useiden muiden Euroopan maiden tavoin kasvattamassa menojaan. 


Lue myös: 

14.3.2017 Puolustusmenot kasvavat Euroopassa hitaasti


Jaa tämä sivu