Ministeriön tukema Helsingin ampumaurheilukeskus muodostuu merkittäväksi turistikohteeksi, toimitusjohtaja uskoo

Arkkitehdit MY
kivikko
Havainnekuva Kivikkoon suunnitellusta sisäampumaurheilukeskuksesta.
Paavo Airo Helsinki

Helsingin Kivikkoon suunnitellaan merkittävän kokoluokan sisäampumaurheilukeskusta. Ampumaurheilukeskus Napakympin toimitusjohtajan Juha-Pekka Ripatin mukaan 25 000 kerrosneliömetrin ampumaurheilukeskus maksaa yli 40 miljoonaa euroa. Suunniteltu ratakapasiteetti mahdollistaisi 130 samanaikaista ampujaa.

Hanke on yksityinen ja rahoitusta etsitään parhaillaan. Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) myönsi hankkeelle 2 miljoonan euron tuen vuodelle 2018. OKM myös nosti hankkeen yhdeksi kolmesta valtakunnallisesti merkittävästä liikuntapaikkahankkeesta.

– Kun kyse on yksityisestä hankkeesta, pyrimme siihen, että aikataulu ja budjetti eivät paukkuisi, Ripatti sanoo.

Ripatti toivoo, että Kivikossa päästäisiin ampumaan jo vuonna 2019, mutta virallinen tavoite on asetettu vuoteen 2020. Tavoitteena on myös, että sotilasammunnan maailmanmestaruuskisat järjestettäisiin vuonna 2020 Kivikossa.

– Rakentaminen pitäisi aloittaa ensi vuonna. Se viestisi Puolustusvoimillekin, että MM-kisat voitaisiin järjestää Kivikossa.

 

Merkittävä turistikohde

Kivikon asemakaavamuutos astui lainvoimaiseksi joulukuussa. Tämän alkuvuoden ensimmäinen iso hanke on neuvotella Helsingin kaupungin kanssa ehdot tontin käytöstä.

Napakymppi jatkaa yhteistyötä Rakennuttajatoimisto HTJ:n kanssa.

Kivikkoon on suunniteltu ampumaratojen lisäksi muun muassa toimisto-, koulutus ja neuvottelutiloja, ravintolaa, ase- ja tarvikemyymälää, kuntosalia ja saunaa, asesepän työtiloja sekä asehotellia.

– Tästä muodostuu myös merkittävä turistikohde, vähän kuten Müller Ulmissa, jota käydään katsomassa ympäri Eurooppaa, Ripatti vertaa.

Kivikon sisäampumaurheilukeskus vie olosuhteita 2000-luvulle. Sen etuja on pääkaupunkiseudun ampumaratatilanteen huomattavan kohentamisen lisäksi muun muassa se, että ympäristö- ja meluhaittoja ei synny. Ampumaurheilukeskus palvelee toteutuessaan tavallisten ammunnanharrastajien lisäksi myös viranomaisia kuten poliisia ja Rajavartiolaitosta.


Jaa tämä sivu