Hermoille pantiin painetta Karjalan prikaatissa

Karo Holmberg / Puolustusvoimat
3
Kulunvalvontapaikalla kohtaa tilanteiden koko kirjon, reservin ylikersantti Juha-Pekka Ahola (vas.) kertoo.
Olli Alho, Mika Ramu, Tapio Suokas

Paikallisjoukkojen reserviläisille järjestettiin Karjalan prikaatissa soveltava taisteluharjoitus syyskuun alussa. MPK Kaakkois-Suomen Kymijoki 2017 -harjoituksessa poikkeusolojen tehtävässään kouluttautuneet perustamisorganisaatioiden reserviläiset varustivat toiset reserviläiset. Tässä vapaaehtoisessa harjoituksessa heistä muodostettiin tarkoituksenmukaiset, oman koulutushaaransa mukaiset harjoitusosapuolet: suojaava suojauskomppania ja hyökkäävä panssarijääkärijoukkue.

 

Malttia kohteensuojauksessa

Lauantaina aamulla harjoiteltiin MPK:n kouluttajien johdolla kohteensuojauksen toimintoja, jotka kysyivät taistelijoilta malttia.

– Ei se ole välttämättä vihollinen, vaan voi tulla tavallisia ihmisiä, ja on haastavaa toimia oikein joka tilanteessa kulunvalvontapaikalla, harjoitusta johtamispaikalla kanssataistelijoiden kanssa kommentoinut reservin ylikersantti Juho-Pekka Ahola kertoo.

Tilanne harjoituksessa kiristyi. Hyökkäävä osasto valmistautui omaan tehtäväänsä tukikohdassaan. Lauantai-iltapäivällä päästiin taistelukosketukseen, kun panssarijääkärijoukkue teki tunnusteluhyökkäyksiä puolustajan ryhmityksiin CV-90-rynnäkkövaunuilla.

Ensimmäisen joukkueen alueella puolustaja oli tehnyt hyvät puolustusvalmistelut, ja hyökkääjä joutui yllätetyksi. Toisen joukkueen alueella hyökkääjä havaitsi puolustajan ryhmityksen jo kaukaa ja pääsi hetkellisesti niskan päälle, mutta joutui kuitenkin vetäytymään ylivoimaisen puolustajan alueelta.

1
Joukkueenjohtaja tarkastaa vartiopaikan. Kuva: Olli Alho / MPK

Sunnuntaina tositoimiin

Tukikohtapalvelun merkeissä vietetyn yön jälkeen valkeni sunnuntai. Panssarijääkärijoukkue hyökkäsi kohti tavoitetta koko voimallaan, epäsuoran tulen tukemana. Hyökkäystä tehostettiin samanaikaisella iskuosastohyökkäyksellä puolustajan komentopaikkaa vastaan. Koska taistelutilanteissa oli koulutuksellinen ote, niiden jälkeen pidettiin palautetilaisuuden kouluttajien johdolla ja osa niistä toteutettiin uudestaan, oppimisen tehostamiseksi. Kaikilla taistelijoilla oli käytössä simulaattorit (KASI).

Reserviläiset ovat kohteensuojauksen lisäksi viihtyneet vihreissä yhden jos toisenkin sotilaallisen teeman äärellä.

– MPK:lla on hyvä valikoima kursseja. Viimeksi osallistuin Taipalsaarella tarkka-ampujakoulutukseen, jossa pääsi ampumaan jopa 1 500 metristä, Ahola summasi.

 

Liittyy aiheeseen:

7.9.2017 Maavoimien komentaja: "Paikallispuolustuksella on äärimmäisen suuri rooli hybridimaailmassa"

12.7.2017 Reserviläinen varustaa reserviläisen MPK:n harjoituksissa


Jaa tämä sivu