Erikoisrajajääkäriksi reilut 300 hakijaa – suosio on kasvanut pikku hiljaa

Rajavartiolaitos
erikoisrajajaakari
Reservin erikoisrajajääkäri MPK:n vapaaehtoisessa koulutuksessa. Joukot ovat viime vuosina saaneet MPK:lta heille räätälöityä koulutusta, ja Erikoisrajajääkärikilta toimii aktiivisena reservissä.
Paavo Airo

Erikoisrajajääkärien koulutukseen haki joulukuun 6. päivänä päättyneessä haussa hieman yli 300 henkilöä, Erikoisrajajääkärikomppaniasta kerrotaan Reserviläiselle. Määrä on lähes yhtä suuri kuin vuonna 2017, jolloin hakijoita oli ennätykselliset 337. Valintakokeet järjestetään tammikuussa.

Rajavartiolaitoksen erikoisrajajääkärit ovat melko uusia joukkoja. Koulutukseen haettiin ensimmäisen kerran vuonna 2006. Alkuvuosien hakijamäärät olivat noin 200:n tuntumassa, ja määrä on pikku hiljaa kasvanut noin 300 hakijaan vuosittain.

Erikoisrajajääkäreitä koulutetaan Raja- ja merivartiokoulun Erikoisrajajääkärikomppaniassa Immolassa, Imatralla. Palvelukseen astuu vuosittain yksi saapumiserä heinäkuussa, ja he palvelevat 347 vuorokautta. Kaikki heistä koulutetaan vähintään aliupseereiksi. Reserviupseerikurssi järjestetään Utin jääkärirykmentissä erikoisjoukkolinjalla.

Yhteisen koulutuksen lisäksi jokainen erikoisrajajääkäri saa syventävän koulutuksen joko pioneeri-, lääkintä, viesti tai tukiasekurssilla.

Erikoisrajajääkäriksi koulutettu reserviläinen on kertonut kokemuksiaan varusmiespalveluksestaan tässä Reserviläisen haastattelussa.

Jaa tämä sivu