Dronet tulossa kaikille Rajavartiolaitoksen partioille – ”Laajentaa partion maailmankuvaa”

Istock
droneistock
Kuvauskopterista voi olla apua esimerkiksi merellä, kun etsitään pelastettavaa henkilöä.
Paavo Airo Helsinki

Rajavartiolaitos on testannut dronejen eli miehittämättömien ilma-alusten käyttöä rajavalvonnassa ja aikoo lisätä niiden käyttöä partioiden toiminnassa. Yle kertoi marraskuussa Rajavartiolaitoksella olevan nyt käytössään noin 50 erilaista dronea. Kokemukset ovat olleet myönteisiä, ja droneja kaavaillaan kaikkien partioiden käyttöön.

Rajavartiolaitoksen päällikön tehtävästä syksyllä reserviin siirtynyt kenraaliluutnantti Jaakko Kaukanen kommentoi dronejen hyötyjä Reserviläiselle lokakuussa antamassaan haastattelussa. Hän mainitsi kuvauskopterista olevan apua esimerkiksi merellä, kun etsitään pelastettavaa henkilöä. Myös metsässä drone antaa mahdollisuuden tutkia laajojakin alueita eri perspektiivistä kuin perinteisesti.

– Kun partio istahtaa itärajalla kannon päähän ja ympärillä näkyy jänkää molemmilla puolilla, laitetaan drone kiertämään ne jängän laidat ja katsotaan, mitä täällä on. Se laajentaa partion maailmankuvaa. Ihmisen aistithan ovat rajalliset. Ihminen ei näe ja kuule metsässä kaikkea, Kaukanen sanoi.

Rajaturvallisuusasiantuntija Mika Sandström sanoi Ylelle, että päätös dronejen operatiivisesta käyttöönotosta tehdään ensi kevään aikana.


Puolustusvoimat lähestyi reserviläisiä

Myös Puolustusvoimat on kiinnostunut dronejen hyödyntämisestä entistä enemmän toiminnassaan. Ilta-Sanomat kertoi tiistaina Puolustusvoimien olevan kiinnostunut reserviläisten droneihin liittyvästä osaamisesta. Puolustusvoimat on lähestynyt kirjeitse kansalaisia, jotka ovat harrastuksensa tai ammattinsa puolesta hakeneet Liikenteen turvallisuusvirasto Trafilta lupaa kopterin tai muun vastaavan laitteen lennättämiseen.

Helsingin Sanomien haastattelema Maavoimien operaatiopällikkö, prikaatikenraali Rami Saari sanoi Puolustusvoimien haluavan yhdistää reserviläisten osaaminen Maavoimien tarpeisiin.

– Emme ole perustamassa varsinaisia droonijoukkoja, vaan olemme kiinnostuneita reserviläisten osaamisesta eli kyseessä on osaamiskartoitus, Saari sanoi.

HS:n mukaan Maavoimat on ostamassa videokuvaukseen kykeneviä kauko-ohjattavia pienoiskoptereita ensin 30 kappaletta ja vuosina 2019–2020 mahdollisesti noin 150 lisää. Kopterit on tarkoitettu erityisesti paikallisjoukoille, jotka käyttävät niitä aluevalvontaan.


Poliisille omia lennokkeja

Poliisikin aikoo hankkia omia lennokkeja. Sunnuntaisuomalainen kertoi viikonloppuna poliisin ostavan materiaalia, jota se on aiemmin lainannut virka-apuna Puolustusvoimilta. Poliisitarkastaja Marko Heikkilä Poliisihallitukessta vahvisti asian Sunnuntaisuomalaiselle. Taustalla on havainto, että poliisi hyötyy lainalaitteista.

Hankintoihin kuuluvat myös esimerkiksi pimeänäkölaitteet ja muu pimeätoimintakykyyn liittyvä kalusto. Osaa hankittavasta kalustosta poliisi ei paljasta operatiivisista syistä. Aseista ei ole kyse.

Dronejen entistä vahvempi hyödyntäminen on siis useiden viranomaisten intresseissä. Toisaalta Puolustusvoimat on myös sanonut olevansa huolestunut dronejen liikkeistä alueidensa yllä. Viime vuosina dronejen torjuntaankin on kehitetty ratkaisuja. Dronebustereista on kerrottu tässä Reserviläisen artikkelissa.


Jaa tämä sivu