Dronet alas taivaalta – näin toimii Dronebuster

Tero Tuominen
dronebuster
Dronebuster oli esillä Lahden Kokonaisturvallisuus-messuilla syyskuussa.
Tero Tuominen Lahti

Puolustusvoimat on kertonut olevansa huolestunut pienten miehittämättömien ilma-alusten eli niin sanottujen dronejen liikkeistä alueidensa yllä. Sama ongelma koskee nykyisin yhä useampia toimijoita vankiloista suuriin yleisötapahtumiin.

LabroTek oy esitteli omia ratkaisujaan ongelmaan Lahdessa syyskuussa järjestetyillä Kokonaisturvallisuus-messuilla. Robin Radar Systems Elvira on erityisesti pienten kohteiden havaitsemiseen kehitetty tutkajärjestelmä. Sen toimintasäde on noin viisi kilometriä, mutta laitteita voi ketjuttaa laajemman kattavuuden aikaansaamiseksi.

Elvira kykenee automaattisesti erottamaan dronet linnuista ja muista vastaavista luonnollisista maaleista. Siten se vähentää vääriä hälytyksiä. Robin onkin alun perin kehittänyt teknologiaa lentoasemia häiritsevien lintuparvien havaitsemiseen.

LabroTekin ratkaisu havaittujen dronejen torjuntaan on Radio Hill -yhtiön osuvasti nimetty Dronebuster. Se on ainoa kädessä pidettävä NATO:n hyväksymä laite tässä kategoriassa.

Dronebuster Block 3 yksinkertaisesti suunnataan kohteeseen ja painetaan liipasinta. Käyttäjälle riittää viiden minuutin koulutus.

Laitteen suunta-antenni kohdistaa droneen häirintäsignaalin, joka katkaisee sen kauko-ohjaukseen käytettävän radioyhteyden lennättäjään. Tyypistä riippuen drone tällaisessa tilanteessa joko automaattisesti laskeutuu tai palaa lähtöpaikkaansa.

Vain kaksi kiloa painavan laitteen teho riittää häiritsemään kaikkia näköpiirissä olevia kohteita. Lisävarusteena on saatavissa myös kyky blokata GPS- ja GLONASS-paikannussatelliittien signaalit, jolloin myös ennalta ohjelmoidusti reittipisteiden kautta lentävä drone menettää ohjailukykynsä.

Alla olevalla Radio Hill Techin videolla esitellään, kuinka Dronebuster toimii.
Jaa tämä sivu