Asevelvollisten tehtäväkohtaiset fyysiset vaatimukset käyttöön vuoden 2019 alusta alkaen

Tuomas Kaarkoski
liikunta
Varusmiehet pelasivat koripalloa Santahaminassa kesällä 2016. Puolustusvoimat on uudistamassa tehtäväkohtaisia fyysisiä vaatimuksia, mutta jatkossakin varusmiehet muun muassa juoksevat Cooperin testin kuten ennenkin.
Paavo Airo Helsinki

Puolustusvoimat uudistaa asevelvollisten fyysisiä vaatimuksia. Tehtäväkohtaiset vaatimukset aiotaan ottaa vaiheittain käyttöön vuoden 2019 alusta alkaen. Perinteiset, muun muassa etunojapunnerruksia sisältävät lihaskuntotestit ja 12 minuutin juoksutesti eli Cooper säilytetään, mutta eri tehtäville tehdään omat luokituksensa.

Puolustusvoimien johtavan liikuntapäällikön, majuri Harri Kosken mukaan karkeat luokitukset tehtäville on tehty, mutta uudistus ei ole vielä täysin valmis.

– Tehtävistä riippuvat ominaisuuksia mittaavat testit tehdään. Tällä hetkellä (Maavoimien) uusilla valmiusjoukoilla testataan testiä, joka keskittyy eräänlaiselta jalkaväkitaistelijalta vaadittaviin ominaisuuksiin, Koski kertoo.

Kyse on Puolustusvoimien kannalta isosta uudistuksesta. Sen läpivienti kestää monta vuotta.

– Tehtäväkohtaisista vaatimuksista haetaan vielä linjauksia eri aloilta.

Reserviläinen kertoi valmisteilla olevasta uudistuksesta viime vuonna. Tuolloin Koski mainitsi esimerkkinä, että mikäli tietyssä tehtävässä täytyy pystyä evakuoimaan ihmisiä, voidaan evakuointitestillä testata soveltuvuus tehtävään. Käytännössä siis esimerkiksi lääkintämieheksi haluavan pitäisi läpäistä testi, jotta hänet voidaan valita tehtävään. 


"Cooper ja perinteiset kuntotestit perusteltuja"

Cooperin testiä ja Puolustusvoimien perinteisiä lihaskuntotestejä Koski pitää hyvänä tapana testata sotilaiden kuntoa.

– Kuntotestit ja Cooper on valittu hyvin perustellusti. Ne ovat hyviä, yksinkertaisia testejä, eikä niiden toimivuutta voi kumota millään väitteillä, Koski toteaa.

Fyysisten testien uudistus on rajattu vain sotilastehtäviin. Puolustusvoimien siviilitehtävissä työskentelevien testaukseen ei ole tulossa muutoksia.  


Jaa tämä sivu