• Historia

Valelaskuvarjojoukot hämäsivät saksalaisia Normandiassa – Operaatio Titanic oli yksi D-Dayn tärkeistä harhautuksista

Britit pudottivat valelaskuvarjohyppääjiä Normandiaan juuri ennen maihinnousua. Mukana Operaatio Titanicissa oli myös 12 SAS-erikoisjoukkojen sotilasta.

Wikimedia Commons

Yhdysvaltalainen maihinnousualus saapumassa Normandiaan. Liittoutuneet tekivät paljon töitä hämätäkseen saksalaisia sen suhteen, missä hyökkäys todellisuudessa tapahtuisi. Yksi hämäystehtävistä oli Operaatio Titanic.

Normandian maihinnousu tunnetaan ennen kaikkea nimellä Operaatio Overlord, mutta siihenkin liittyi monta tärkeää osaoperaatiota. Yksi niistä oli brittien Operaatio Titanic, hämäysoperaatio, jonka tarkoituksena oli harhauttaa saksalaisia juuri ennen 6.6.1944 alkanutta varsinaista hyökkäystä.

Se, että liittoutuneet hyökkäisivät lännestä Ranskan rannikkoseudulle, ei olisi yllätys, mutta yllätyshyökkäyksestä voidaan silti puhua.

Operaatio Titanicin tarkoituksena oli harhauttaa saksalaisia luulemaan väärin, missä todellinen maihinnousu ja siihen liittyvät laskuvarjojoukkojen hyökkäykset tarkalleen tapahtuisivat.

40 kuninkaallisten ilmavoimien pommikonetta pudotti 6. kesäkuuta noin 400 täytettyä valelaskuvarjohyppääjää laajalle alueelle Normandiaan. Rupert-nimellä kutsuttuihin valehyppääjiin oli kiinnitetty räjähteitä, jotta ne tuhoutuisivat laskeuduttuaan maahan. Ne muistuttivat linnunpelättejä. Saksalaiset antoivat niille nimen ”Explosivpuppen”.

Hämäysjoukkoja kuljettaneet lentokoneet olivat Hudsoneja, Halifaxeja ja Stirlingeja.

Rupertien mukana hyppäsi myös 12 oikeaa brittien Special Air Service (SAS) -erikoisjoukkojen sotilasta. Mukanaan heillä oli äänentoistolaitteita, joista soitettiin nauhoitettuja käskyjä ja aseiden ääniä. Suurin osa Titaniciin osallistuneista SAS:n miehistä jäi joko vangiksi tai menehtyi, mutta Operaatio Titanicin avulla saatiin liikutettua saksalaisten reserviä pois oikeilta joukkojen pudotusalueilta sekä maihinnousurantojen läheltä.

Operaatio Titanicin vaikutuksena oli myös, että monet saksalaisjohtajat luulivat todelliseen päämaihinnousuun liittyneiden hyökkäysten olevan osa liittoutuneiden harhautusta.

Lentokoneistaan britit menettivät kaksi Stirlingiä miehistöineen.

Operaatio Titanic oli myös osa Operaatio Bodyguardia, joka sisälsi muita saman tapaisia hämäyksiä. Britit muun muassa lähettivät sotamarsalkka Bernard Montgomeryä ulkonäöltään muistuttaneen näyttelijän M.E. Clifton Jamesin marsalkaksi pukeutuneena sotilastukikohtiin Gibraltarille, jotta saksalaiset luulisivat maihinnousun Etelä-Ranskassa olevan mahdollinen.

 

17 miljoonaa karttaa

Operaatiot Titanic ja Bodyguard olivat kuitenkin vain pieniä osia massiivisesta kokonaisuudesta.Bodyguard ei myöskään ollut ainoa Operaatio Overlordiin liittyneistä osaoperaatioista.

Kanaalin ylitystä ja Normandiaan rantautumista kutsuttiin nimellä Operaatio Neptunus. Siihen osallistui lähes 7 000 laivaa. Operaatiota johti Sir Bertram Ramsay, sama amiraali, joka oli johtanut Dunkerquen (Dunkirk) evakuointia. Kesän 1940 evakuointioperaatiossa liittoutuneet olivat pelastaneet Ranskan Dunkerquesta lähes 340 000 piiritettyä sotilasta, huomattavasti enemmän kuin Normandiaan saapui 6. kesäkuuta.

Jacob F. Field on kirjassaan D-Day in Numbers – The Facts Behind Operation Overlord listannut Normandian maihinnousun avainlukuja. Operaatio Overlordin massiivisuutta kuvaa esimerkiksi valmistelun aikana piirrettyjen karttojen määrä. Kirjan mukaan eri kokoisia karttoja piirrettiin arviolta noin 17 miljoonaa, ja niiden koot vaihtelivat isoista pieniin, tarkkoja yksityiskohtia sisältäviin karttoihin. Harjoituskartoissa käytettiin keksittyjä nimiä, ettei tietovuotoja pääsisi syntymään.

 

Kanadalaisia sotilaita Juno-sektorilla. Kuva. Wikimedia Commons

Operaatio Overlord kesti lähes kolme kuukautta

Yhdysvaltojen joukot kokivat liittoutuneista suurimmat tappiot Normandian maihinnousussa. Luvut vaihtelevat eri lähteissä, mutta arviolta yli puolet noin 10 000:sta D-Dayn eli 6.6.1944 aikana loukkaantuneesta tai kuolleesta liittoutuneiden sotilaasta oli amerikkalaisia.

Saksalaistenkin tappiot olivat useita tuhansia sotilaita.

Suurin osa Normandiassa maihin nousseista joukoista oli yhdysvaltalaisia tai brittejä. D-Dayn tehtävään osallistui kuitenkin myös huomattava määrä kanadalaisia, noin 20 000. Yhdysvallat vastasi maihinnousussa Omaha ja Utah -sektoreista, Iso-Britannia Gold ja Sword -sektoreista ja Kanada Juno-sektorista.

Yhteensä maihinnousuun osallistui 6. kesäkuuta noin 156 000 liittoutuneiden sotilasta.

Virallisesti Operaatio Overlord päättyi vasta 30. elokuuta 1944 kestäen lähes kolme kuukautta. Koko sinä aikana operaatioon osallistui yhteensä yli 2 miljoonaa liittoutuneiden sotilasta.

 

Lähteitä:

Antony Beevor – Normandia 1944

Jacob F. Field – D-Day in Numbers – The Facts Behind Operation Overlord

Lue seuraavaksi

  • Historia

Normandian tapahtumapaikoilla – Liittoutuneiden maihinnoususta 75 vuotta

Normandiassa riittää nähtävää pienistä yksityismuseoista laajoihin ja kalliisti rakennettuihin museokokonaisuuksiin asti.