• Kalusto

Testissä: Terävä Skrama 200 -eräveitsi

Kiitosta kerännyt Skrama sai rinnalleen pienemmän version.

Tuomas Kaarkoski

Terävä Skrama 200 (oikealla) on kahdeksan senttimetriä pienempi kuin alkuperäinen Skrama, joka tunnetaan jatkossa nimellä Terävä Skrama 240.

Varustelekan Terävä Skrama -eräveitsi nauttii varsinkin Pohjois-Amerikan bushcraft-ympyröissä kovaa suosiota. Nyt markkinoille on tullut pykälää pienempi, joka kulkee terän pituuden mukaan nimellä Terävä Skrama 200. Uuden lanseerauksen myötä vanha alkuperäinen Skrama tunnetaan jatkossa nimellä Terävä Skrama 240.

Miten nämä hiiliteräksiset sisarukset sitten vertautuvat keskenään? Alkuperäinen Skrama 240 on uutta tulokasta kokonaisuudessaan 8 senttiä pidempi, puolet pituuserosta on kahvassa ja toinen puoli terässä. Isompi Skrama on hieman yli puolikiloinen (520g) ja tuore kaksisatanen on edeltäjäänsä 150 grammaa kevyempi.

(juttu jatkuu kuvan jälkeen)

 

 

Terän juuren loivempi teroituskulma on vuolemista varten.

Skrama on tarkoitettu metsäretkien yleismies jantuseksi, jolla pilkkoo polttopuut nuotioon, veistelee kiilat tarpille ja vuolee vielä nätit kiehiset sytytyshommiin. Skrama 200:n terän juuresta viiden sentin matka on teroitettu loivemmalla kulmalla, joka tekee vuolemisesta mielekkäämpää, kun taas lopputerä sopii paremmin hakkaamista varten. Kokoerosta huolimatta molempien veitsien vuolutuntuma on yllättävän samanlainen. Gepetto-tason koriste-esineitä näillä kummallakaan ei ainakaan allekirjoittaneen taidoilla vuolla, mutta kaikki vähän karkeampi vuolutyö luonnistuu. Mukavana lisäbonuksena terän hamarasta löytyy viisteet, jotka helpottavat eräveitsen käyttämistä yhdessä tuluspuikkojen kanssa.

 

Vähemmän vipuvartta

Alkuperäisen Skraman yksi nerokkaimmista ominaisuuksista on noin puolentoista käden pituinen kahvaosa, jonka pituus toimi hyvänä vipuvartena antaen lyönteihin rutkasti lisää voimaa. Juuri hakkaamispuolesta löytyvät Skrama 240:n ja Skrama 200:n erot. Pienemmällä tulokkaallakin hakkaa läpi ranteenpaksuisista puista, mutta yhtä vaivattomasti se ei käy kuin originaalilla Skramalla.

Mitään esteettisiä uudistuksia pienempään eräveitseen ei ole tehty, vaan se on rujoudessaan täysin samankaltainen kuin 240. Kahva istuu pienemmässäkin versiossa mallikkaasti käteen ja tuntuma veitseen pysyy hyvänä. Skraman voi ostaa nahkatupella tai ilman. Itse tuppi on parkittua naudannahkaa ja visuaalisesti pelkistetty. Tämän kokoluokan veitseen nepparivarmistus on hyvä lisä.

(juttu jatkuu kuvan jälkeen)

 

 

Nahkatuppi on pelkistetyn toimiva.

Rujosta äijäimagostaan huolimatta Skrama 200 tuntuisi inttikäyttöön ehkä hivenen liian jykevältä työkalulta, ainakin jatkuvasti vyöllä roikutettavaksi. Toki jos entuudestaan kuuluu leukujen koulukuntaan, niin siinä tapauksessa Skrama 200:kin sopinee keikkumaan vyötärölle.

Sen sijaan esimerkiksi parin päivän mittaiselle eräretkelle kaksisatasen voisi hyvin ottaa mukaan ainoaksi teräesineeksi ja sen avulla suoriutuisi hyvin kaikista tarvittavista puuaskareista.

 

Lopputuomio

Entä jos pitäisi tehdä valinta kahden Skraman väliltä? Painoeroa näissä on, mutta ei niin paljoa, että se kallistaisi valintaa suuntaan tai toiseen. Vuolemisominaisuudet ovat molemmissa hyvin samankaltaiset. Valinnan alkuperäisen Skraman suuntaan tekisi veitsien hakkaamisominaisuudet, jotka 240-mallissa ovat pidemmän kahvan ja terän ansiosta pykälää paremmat. Soivia pelejä nämä ovat silti molemmat.

 

Tekniset tiedot

 

Terävä Skrama 200 -eräveitsi

Paino: 370 grammaa, kokonaispituus 35cm, terän pituus 20cm

Teräs: Hiili-puukkoteräs 80CrV2, kovuus 59 HRC.

Valmistettu Suomessa

 

Terävä Skrama 240 -eräveitsi

Paino: 520 grammaa, kokonaispituus 43cm, terän pituus 24cm

Teräs: Hiili-puukkoteräs 80CrV2, kovuus 59 HRC.

Valmistettu Suomessa

 

Lue seuraavaksi

  • Kalusto

Testissä: Särmä TST Alpina Trapper 4-tac varsikengät

Raskaasta paketista löytyy lämpöä ja hyvät kalvo-ominaisuudet.