• Kalusto
  • Puolustusvoimat

Parempaa pimeänäköä – Senop tuottaa laitteita Puolustusvoimien tarpeisiin

Suomalainen Senop toimittaa Puolustusvoimille pimeätaisteluvälineitä ja maalinpaikannuslaitteita.

Senop

Senopin laitteet parantavat suomalaisen sotilaan pimeätaistelukykyä. Laitteet on esitelty artikkelin lopussa.

Puolustusvoimat ja kotimainen Senop oy solmivat viime vuoden lopulla sopimuksen, joka parantaa joukkojen pimeänäköä. Uusien pimeätaisteluvälineiden ja maalinpaikannuslaitteiden toimitukset ja käyttö alkavat vuonna 2021.

Senop ja Puolustusvoimat sopivat aiesopimuksen keväällä 2019. Sen myötä Senop alkoi kehittää suomalaisen sotilaan tarpeisiin sopivia uusia laitteita.

Tuotteet esitellään tarkemmin tämän artikkelin lopussa.

– Lukuisten kenttätestien ja testaajien palautteiden jälkeen saatiin rakennettua M20-valonvahvistin, joka täyttää käyttäjien vaatimukset niin suorituskyvyn kuin käytettävyydenkin osalta, Senopin toimitusjohtaja Aki Korhonen kertoo yhteistyöstä.

Valonvahvistin hyödyntää uusinta asfääri- ja komposiittiteknologiaa, ja se on tarkoitettu sotilaan henkilökohtaiseksi pimeänäkölaitteeksi. Näiden uusien teknologioiden johdosta laite on erittäin kevyt, kompakti ja suorituskykyinen.

 

Laitteet kovaan käyttöön

Valonvahvistimen lisäksi sopimukseen sisältyviin tuotteisiin kuuluvat Johtajan ja Taistelijan laserosoittimet M20 sekä LILLY-maalinpaikannuslaite. Suomen olosuhteet on otettu huomioon muun muassa siten, että valonvahvistimien toiminta-aika kovissakin pakkasoloissa on riittävän pitkä Puolustusvoimille.

Korhosen mukaan ne toimivat pohjoisen kovimmissakin pakkasissa, ja laitteet on tarkoitettu kovaan käyttöön.

Laserit ovat pääosin rynnäkkökivääriin kiinnitettäväksi suunniteltu. Taistelijan laser on yksinkertainen ja kestävä aseen tähtäämiseen tarkoitettu, näkyvän aallonpituuden laser.

Johtajan laserilla pystytään tähtäämisen lisäksi myös valaisemaan ja osoittamaan kohteita. Sitä voidaan käyttää myös täysin pimeiden paikkojen, kuten huoneiston tai tunnelin valaisuun.

– Valonvahvistimen yhteydessä kehitettiin uusi kypäräkiinnike, joka helpottaa käyttöä. Ergonomian kanssa on hierottu paljon, että se on saatu hyväksi. Voisi sanoa, että sen kanssa voi operoida, oli sitten kädessä vaikka kintaat tai silkkihansikkaat.

LILLY-maalinpaikannuslaite, joka tunnetaan Puolustusvoimissa nimellä MPL21, soveltuu maalinpaikannuksen lisäksi valvontaan ja erilaisiin mittaustehtäviin. 

– Laitteen avulla voidaan mitata kohteiden sijainnit sekä suorittaa myös erittäin suurta tarkkuutta vaativia, esimerkiksi tuliaseman valmistelevia mittauksia. 

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen. 

LILLY-maalinpaikannuslaite soveltuu myös valvontaan ja erilaisiin mittaustehtäviin.

Suomesta tulevan liikevaihdon osuus kasvussa

Senop on keskisuuri yritys, jolla on merkittävä rooli Suomen puolustuksen kehittämisessä muun muassa pimeänäköön ja maalinpaikannuslaitteisiin liittyen, Korhonen kuvailee.

– Teemme näkymättömästä näkyvää ja mahdollistamme toimintakyvyn kaikissa olosuhteissa.

Millogin tytäryhtiöllä on neljä toimipaikkaa: pääkonttori Kangasalla sekä muut toimipisteet Oulussa, Lievestuoreella ja Orivedellä.

Senopin historia on pitkä, nimi vain ei aina ole ollut sama. 1940-luvulla toiminta alkoi Puolustusvoimien optisena instituuttina.

– Perimä on jatkunut tähän, missä nyt ollaan, ja toimimme tiiviisti yhteistyössä Puolustusvoimien kanssa. Pyrimme ymmärtämään heidän tarpeitaan nyt ja tulevaisuudessa sekä saavuttamaan vaadittavia suorituskykyjä.

– Oulussa on kehitetty myös hyperspektrikamerateknologiaa, jota on testattu sotilaspuolellakin. Sen avulla pystytään paljastamaan naamiointeja tietyissä olosuhteissa.

Senopilla on myös ulkomaalaisia asiakkaita, ja iso osa liikevaihdosta on Korhosen mukaan tullut viime vuosina ilmatorjunnan taistelunjohtojärjestelmiin liittyvästä työstä.

Tuore pimeänäkölaitehanke kuitenkin kasvattaa Suomesta tulevan liikevaihdon osuutta selvästi. Myös siviilipuolen asiakkaita on.

– Optroniikassa haemme läpimurtoa kansainväliseen bisnekseen. Kansainvälinen puolustusteollisuus toki on hyvin haastava alue, ja monella puolella suositaan kotimaista. Me keskitymme erikoistuotteisiin, joita muut eivät niin hyvin osaa tehdä.

 

Hankinta työllistää suomalaisia

Puolustusvoimien nyt toteuttaman hankinnan arvonlisäverollinen arvo on yli 13 miljoonaa euroa. Sopimukseen sisältyy lisähankintavaraus lasertähtäimien, valonvahvistimien ja maalinpaikannuslaitteiden hankinnasta. Viisivuotisen lisähankintavarauksen arvonlisäverollinen kokonaisarvo on noin 209 miljoonaa euroa.

Hankinnan työllistävä vaikutus Suomessa on 40 henkilötyövuotta ilman lisähankintavarauksen lunastamista.

Aiemmin Senop on toimittanut Puolustusvoimille muun muassa VVLITE-valonvahvistimia, VV3X-pimeätähtäimiä ja MPL15-maalinpaikannuslaitteita.

Valonvahvistin M20:

– Kevyt taistelijan pimeänäkölaite

– Asfäärioptiikka

– Komposiittirunko

– Valkofosforiputki

– Vihreä keraamipinnoite

– Virtalähde: AA/CR123 paristo

Valonvahvistin M20

Taistelijan Lasertähtäin M20:

– Kevyt ja erittäin kestävä RK-käyttöön suunniteltu lasertähtäin

– Näkyvä, punainen laser

– Virtalähde: AA/CR123-paristo

– Laserluokka: 1 (silmäturvallinen)

Taistelijan lasertähtäin M20

Johtajan Lasertähtäin M20:

– Monikäyttöinen lasertähtäin, tähtäämiseen, valaisuun ja maalinosoittamiseen

– Näkyvä laser

– IR-laser

– IR-valaisin, kahdella avauskulmalla

– Etäkäyttökytkin

– Virtalähde: AA/CR123 paristo

– Laserluokka 1/3 (valittavissa)

Johtajan lasertähtäin M20

MPL21:

– Kevyt maalinpaikannus-/valvontasensori

– Lämpökamera, jäähdyttämätön

– Optinen päiväkanava

– Kuvafuusio (IR/päivä)

– Laseretäisyysmittari

– Digitaalinen magneettikompassi

– GNSS-satelliittipaikannusjärjestelmä

– Laserosoitin (NIR)

LILLY-Maalinpaikannuslaite eli MPL 21