Yli 100 kilpailijaa Syysjotokselle

Martti Huusko
kainuunjotos
Syysjotoksen järjestäjät viettivät sunnuntain kilpailualueella kokeillen tulevia rasteja ja valmistautuen itse kilpailuun.
Paavo Airo

Viikonloppuna riittää isoja reserviläistapahtumia. On RUL:n 85-vuotisjuhlat Haminassa, SRA-mestaruuskisat Sotinpurossa sekä Syysjotos Kajaanissa. Näihin kaikkiin riittää paljon osallistujia. Syysjotokselle on ilmoittautunut yli 100 kilpailijaa. Sotilassarjaan osallistuu yli 20 partiota ja retkisarjaan 11 partiota. Neljä partioista on Virosta ja loput Suomesta. Yksi osallistuja on tulossa Ranskasta. Hän täydentää suomalaisista koostuvaa partiota.

Nimi Syysjotos on hieman hämäävä, eletäänhän vasta elokuun alkua. Reserviläisurheiluliiton säännöt kuitenkin sallivat Syysjotoksen järjestämisen elo-syyskuun aikana, jotoksen johtaja Tuomas Vatanen valaisee. 

– Syys-lokakuussa on paljon harjoituksia Kainuun alueella. Myös metsästys pitää monet kiireisenä syksyllä, joten tälle ajankohdalle oli helpompi saada toimitsijoita mukaan, Vatanen kertoo.

Tälläkin jotoksella tarvitaan paljon vapaaehtoisia toimitsijoita. Heitä on mukana noin 50.

 

Sotilassarjassa pidempi matka

Partiot on siis jaettu eri sarjoihin. Sotilassarjan ja retkisarjan merkittävin ero syntyy taivallettavasta matkasta. Sotilassarja lähtee jo perjantaina matkaan, retkisarja vasta lauantaina. Kilpailu päättyy sunnuntaina.

Vatanen toivoo sään suosivan jotostelijoita, vaikka oikealla varustuksella mahdolliset sade- ja ukkoskuurot eivät kilpailua pilaakaan.

– Vaihtelevaa keliä on luvattu, mutta jotokselle osallistujat tietävät kyllä, miten varautua säähän, Vatanen sanoo.

Syysjotoksen järjestelyistä vastaavat Kainuun Reserviupseeripiiri ja Kainuun Reserviläispiiri yhdessä Kainuun prikaatin kanssa.

 

Mikä on jotos?

– Maastotaitokilpailu, jossa suoritetaan erilaisia rasteja. Näistä saa pisteitä, jotka lasketaan yhteen. Rastit voivat liittyä esimerkiksi ammuntaan, ensiapuun tai vaikkapa kenttäradion käyttöön. Joillain rasteilla mitataan myös sotilastietoja.

– Matka taitetaan perinteisesti jalan tai suksilla. Partiot suunnistavat karttojen avulla, joten matkan pituus riippuu reittivalinnoista. Matka on perinteisesti kymmeniä kilometrejä.

– Partiot ovat yleensä noin 3–5 hengen kokoisia ja koostuvat enimmäkseen suomalaisista reserviläisistä. Mukana voi olla myös ulkomaalaispartioita, esimerkiksi viime Talvijotoksella oli saksalaisia.

– Partiot majoittuvat maastossa ja kilpailu kestää 2–3 päivää.

– Syysjotos ja Talvijotos ovat osa Reserviläisurheiluliiton vuosittaista kilpailuohjelmaa. Talvijotos järjestettiin tänä vuonna maaliskuussa Liperissä. Syysjotos on Kajaanissa. Vuosittain järjestetään myös muita jotoksia kuten Pioneeri- ja suojelujotos.

– Jotosten tarkoitus on ylläpitää ja edistää reserviläistaitoja, fyysistä kuntoa sekä kenttäkelpoisuutta.


Jaa tämä sivu