Yli-innokkaat reserviläiset puolustamaan Kuopiota – talvijotoksen teema on realistinen mutta humoristinen

Paavo Airo
IMG_9609
Viime vuoden talvijotoksen ensiapurastilla sidottiin haavoja. Tänä vuonna kilpaillaan Kuopiossa.
Paavo Airo

Tämän vuoden talvijotoksen teemana on, että Kuopion seudulle on hyökätty. Alla oleva, osittain kieli poskessa tehty traileri kuvaa tilannetta. Trailerilla eversti ja majuri käyvät keskustelua tilanteesta. 

Eversti: Mikä on suunnitelmanne, majuri?

Majuri: Herra eversti, olemme parhaillaan muodostamassa iskuosastoa RESUL:n taistelijoista. Iskuosaston pääosa koostuu tamperelaisista yli-innokkaista reserviläisistä sekä tukeva osa espoolaisista teekkareista ja helsinkiläisistä pioneereista.

Eversti: Mitä? Voitteko toistaa? 

Jos video ei näy, voit katsoa sen myös suoraan Youtubesta.


Kun jotosjohtaja Simo Jääskeläiseltä kysyy trailerista, hän kertoo, että jotokselle on pyritty luomaan jopa ihan realistinenkin taustatilanne, mutta että huumoriakin on mukana. Etenkin tamperelaisia reserviläisiä on hyvä muistaa trailerilla, sillä Pirkanmaalta on perinteisesti osallistuttu sankoin joukoin Reserviläisurheiluliiton jotoksille. Viime vuosina tamperelaiset ovat myös voittaneet jotoksen monta kertaa putkeen.

Viime vuoden talvijotos oli loppuunmyyty eli osallistuneita partioita oli 27. Tällä talvijotoksella 30 partiota on maksimi, muuten aikataulu kärsii. Hiihdettävä reitti on noin 30 kilometriä pitkä. Jotos kestää lauantaista sunnuntaihin. Reitti ei Jääskeläisen mukaan sinänsä ole kovin vaativa, jos keli vain on hyvä, sillä maasto on melko tasaista ja jäälläkin hiihdetään.

Kolmen tai neljän hengen kokoisille partioille aiotaan antaa ahkio mukaan, jos keli on hyvä. Ahkioon otetaan mukaan rasteilla tarvittavaa kalustoa. Jotoksen alussa on myös pieni kalustokoulutus.

– Tarkoituksena on, että tästä jotoksesta jäisi koulutuksenkin puolesta jotakin mieleen. Tehtäviä on tällä kertaa vähän, mutta ne ovat tavallista pitkäkestoisempia ja monipuolisempia, Jääskeläinen sanoo.


Rinnasteisia kertausharjoitusvuorokausia myönnetään

Talvijotokselta saa kaksi rinnasteista kertausharjoitusvuorokautta. Luvassa on tehokasta liikuntaa ja armeijassa opittujen taitojen virkistämistä. 

– Kuten olen aiemminkin sanonut, niin jos saisin itse valita yhden reserviläistapahtuman, johon vuoden aikana osallistuisin, se olisi jotos. Kuopiossa on perinteitä jotoshommista ja uskon, että osaamme järjestää laadukkaan jotoksen, Jääskeläinen vakuuttaa. 

Reserviläisurheiluliiton talvijotoksen järjestävät Pohjois-Savon reservipiirit MPK:n kurssina. Ilmoittautua voi MPK:n koulutuskalenterissa. 


Talvijotos Kuopiossa 4.­–5. maaliskuuta 2017. Lisätietoja tapahtuman nettisivuilla www.vihma.fi/jotos.


Lue myös, mitä norjalaiset osallistujat pitivät viime vuoden talvijotoksesta:
6.3.2016 "Norjalaisilla reserviläisillä suksi luisti"


Aiheeseen liittyvät artikkelit

Jaa tämä sivu