Yleisön kiinnostus toi Turkuun kaksi taistelunäytöstä – kuvakooste

Olli Alho
4_Jaakarit_OA
Rannikkojääkärien hyökkäys eteni Puolustusvoimien taistelunäytöksessä nopeassa tahdissa. Rantautuminen alueelle visualisoitiin screenien avulla.
Olli Alho Turku

Ensimmäinen Puolustusvoimat 100 -juhlavuoteen liittyvä taistelunäytös nähtiin Porissa SuomiAreenalla 18. heinäkuuta. Näytökset ovat sittemmin eri puolilla Suomea saavuttaneet suuren suosion. Viime lauantaina Turussa järjestetyt näytökset kävi katsomassa yhteensä 6 000 ihmistä.

Yleisölehterit olivat Turun näytöksessä täynnä, mutta näytösalueeksi valittu vanhan puhdistamon alue oli siitä suotuisa paikka, että näytöstä saattoi seurata aluetta ympäröivän aidan takaa, vaikka ei olisi yleisöalueelle mahtunutkaan. Erityisen positiivista oli huomata, että halukkaille oli järjestetty mahdollisuus lisänäytökseen, jos ensimmäiseen näytökseen ei mahtunut tai paikka ei ollut suotuisin mahdollinen.

1_JDAM_tasmapomminosuma_HMR
JDAM-täsmäpommi tuhosi vihollisen komentopaikan. Kuva: Hanna-Maija Raitio

Jälkikäteen on vaikea arvioida, oliko ero vain katsojan silmässä vaiko todellisuudessa, mutta Turussa räjähdykset ja toiminta näyttivät olevan muutaman metrin katsojia lähempänä kuin esimerkiksi Porin ensinäytöksessä kuukautta aiemmin, mikä lisäsi vaikuttavuuden tuntua.

2_Stinger_ilmatorjuntaohjus_OA
Olalta laukaistava Stinger-ilmatorjuntaohjus tuhosi vihollisen helikopterin. Kuva: Olli Alho

Noin viidentoista minuutin mittainen näytös esitteli kaikkien puolustushaarojen suorituskykyjä ja toi näytille muun muassa Leopard 2A4 ja 2A6 -taistelupanssarivaunuja, Stinger-ilmatorjuntaohjusten, PST2000- ja NLAW- panssarintorjuntaohjusten suorituskykyä sekä Hornetien ilmasta maahan -suorituskykyä. Näyttävät räjähdykset oli toteutettu pyrotekniikalla, joista näyttävin oli Ilmavoimien toteuttama vihollisen komentopaikan tuhoaminen JDAM-täsmäpommilla.

3_Leopard_2A6_HMR
Leopard 2A6-panssarivaunu saapui alueelle, jossa oli havaittu vihollispanssareita. Kuva: Hanna-Maija Raitio

Suorituskyky tuli tutuksi

Suorituskyky on Puolustusvoimien käyttämä käsite ja maallikon on toisinaan hankala hahmottaa, mitä se tarkoittaa. Näytökset ovat olleet yksi vastaus tähän kysymykseen. Näytöksiä seuranneet ovat olleet niiden antiin tyytyväisiä ja ne ovat kompaktilla, visuaalisella ja ymmärrettävällä tavalla esitelleet Puolustusvoimien työkaluja ja mitä niillä tehdään. Näytöksen jälkeen yleisö saattoi myös haastatella siinä esiintyneitä varusmiehiä. Käsikirjoituksen mukaan menneen näytöksen jälkeen kelpasi tulla yleisön eteen.

– Hyvin meni, näytöksessä vaununjohtajana toiminut alikersantti Koivunen Panssariprikaatista kertoi ja pääsi fiiliskysymysten jälkeen vastaamaan muun muassa vaunuja koskeneisiin kysymyksiin, joita sateli niin nuoremmilta kuin kokeneemmiltakin katsojilta.

5_tstpelastaja_OA
Haavoittuneet evakuoitiin parempaan suojaan ja ensihoidollisten toimenpiteiden jälkeen jatkohoitoon. Kuva: Olli Alho

Seuraavat taistelunäytökset nähdään Lahden kokonaisturvallisuusmessuilla 7.–8. syyskuuta.

7_tapaaminen_OA
Näytöksen jälkeen siinä esiintyneet sotilaat tulivat yleisön haastateltaviksi. Alikersantti Koivunen Panssariprikaatista vastaili erityisesti panssarivaunuja koskeneisiin kysymyksiin. Kuva: Olli Alho


Jaa tämä sivu