Yhdysvaltojen merijalkaväki saapuu tankkeineen Suomeen toukokuussa

Cpl. Dalton Precht / US Marine Corps
abrams
Yhdysvaltojen merijalkaväen M1A1 Abrams -taistelupanssarivaunut ovat harjoitelleet aiemmin Norjassa mm. Cold Response -harjoituksissa.
Tuomas Kaarkoski Helsinki

Puolustusvoimien vilkas harjoitusvuosi tuo tänä vuonna Suomeen Yhdysvaltojen merijalkaväen sotilaita, kun yhdysvaltalaiset osallistuvat kolmatta vuotta putkeen Niinisalossa järjestettävään Arrow-harjoitukseen.

Maavoimien komentaja kenraalimajuri Petri Hulkon mukaan 160 amerikkalaissotilaasta joukkueen verran kuuluu merijalkaväkeen. Loput amerikkalaisista kuuluvat Yhdysvaltojen Euroopan joukkoihin (USEUCOM), jotka ovat jo aiempinakin vuosina harjoitelleet mekaanisen osaston toimintaa Niinisalon hiekalla. 

Merijalkaväen panssarivaunujoukkueen mukanaan tuomia M1A1 Abrams -taistelupanssarivaunuja ei sen sijaan ole Arrow-harjoituksessa aiemmin nähty. Tavallisesti merijalkaväen panssarivaunujoukkueen vahvuuteen kuuluu neljä vaunua.

Hulkon mukaan kansainväliset harjoitukset ovat tätä päivää ja hänen mukaansa niistä saatava hyöty on selkeä. Komentajan mukaan ilmeisin hyöty yksittäisen sotilaan ja joukon tasolla, jossa kansainvälisen vertailukohdan saaminen ja sitä vastaan harjoittelu kehittää luonnollisesti.

Toiseksi hyötynäkökulmaksi kansainvälisissä harjoituksissa Hulkko nostaa näkyvyyden lisäämisen. Hänen mukaansa ei riitä, että Maavoimat itse tietää osaavansa asiansa. On tehokkaampaa, jos myös muut näkevät ja ymmärtävät sen.

Maavoimien mediapäivillä puhunut Hulkko nostaa puheessaan esimerkiksi Yhdysvaltojen ja Iso-Britannian maavoimien komentajat, jotka hiljattain vierailivat ensimmäistä kertaa Suomen historiassa Suomessa. Hulkko esitteli heille valmiusjoukkojen toimintaa sekä pohjoisessa että etelässä.

– Näytin toimintaa ja jätin heidän arvioitavaksi, onko tasomme riittävä. Olimme Pahkajärvellä seuraamassa ammuntaa, jossa seitsemän kuukautta palvelut valmiusyksikkö hyökkäsi pitkän hyökkäyksen, johon osallistuivat CV:t, Leopardit, panssarintorjunta, pioneerit ja jalkaväki, samaan aikaan tykistön ampuessa taustalla kovilla. Yhdysvaltain maavoimien komentaja kenraali Mark A. Milley sanoi harjoituksen jälkeen, että Yhdysvalloissa yksikään seitsemän kuukautta palvellut sotilas ei pysty samaan. Hän sanoi saman asian myös harjoitukseen osallistuneelle joukolle, Hulkko havainnollistaa. 

– Kun saamme tämänkaltaista näkyvyyttä tämmöisten maiden taholta, se omalta osaltaan parantaa meidän puolustuksen ulkoista uskottavuutta.

 

Pääharjoitus pohjoisessa

Maavoimien tämän vuoden pääsotaharjoitus järjestetään tänä vuonna touko- ja kesäkuussa Rovaniemellä Rovajärven harjoitusalueella. Harjoitukseen tulee osallistumaan noin 8000 suomalaista. Hyvien harjoitusmaastojen takia se on samalla myös suurin tulenkäytön harjoitus Suomessa tänä vuonna.

Rovajärvellä harjoitellaan loppuvuodesta myös kansainvälisissä merkeissä, kun Suomi järjestää Ruotsin kanssa yhteisen Arctic Shield -harjoituksen, johon osallistuu yli 3500 suomalaista. Harjoituksen pääteemoina ovat Maavoimien kokonaistulenkäyttö ja kansainvälinen yhteistoiminta.

Hulkko myöntää Ruotsin ja Yhdysvaltojen kanssa tehtävän yhteistyön olevan puolustusselonteon linjausten mukaisia. Muidenkin kanssa kansainväistä toimintaa kuitenkin on.

– Näiden lisäksi meillä on merkittävää yhteistyötä brittien, Norjan ja myös Saksan kanssa.

Varsinkin Norjan kanssa Suomen yhteistyö on tiivistynyt nimenomaan talviharjoitusten osalta merkittävästi. Hulkon mukaan suuntaus pysyy vahvana, varsinkin kun norjalaiset päätyivät samaan K9-panssarihaupitsiin kuin Suomi.

–  Meillä pohjoisen osalta intressit yhtyvät Norjan kanssa. Olemme lisäämässä yhteistyötä erityisesti pohjoisessa Norjan maavoimien kanssa.


Jaa tämä sivu