Yhä useampi nainen osallistuu MPK:n toimintaan

Satu Rautiainen
Sotilaan perustaidot naisille II_Naiset valmiusasemissa_SatuRautiainen
Aiemmin MPK on järjestänyt muun muassa Sotilaan perustaidot naisille -kurssin. Arkistokuva.
Paavo Airo

Tuleva viikonloppu on yksi kiireisimmistä vapaaehtoisen maanpuolustuksen parissa. Yhteensä noin 2 200 suomalaista osallistuu Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen eli MPK:n koulutuksiin eri puolilla Suomea. Tapahtumia on 110. Niihin kuuluu Puolustusvoimien tilaaman sotilaallisen koulutuksen lisäksi MPK:n jäsenjärjestöjen kanssa järjestettävää koulutusta.

MPK:n mukaan naisten kohonnut kiinnostus maanpuolustukseen näkyy myös heidän toiminnassaan. Tänä vuonna naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen oli ennätysmäärä hakijoita, yli 1 500. Myös aiempina vuosina armeijaan hakeneiden naisten määrä on ollut kasvussa ja palveluksen suorittaa nykyään yhä useampi nainen.

– Vuonna 2017 naisten määrä niin koulutettavina kuin kouluttajina nousi. (MPK:n) toimintaan osallistuneista 52 000 henkilöstä noin 10 300 oli naisia, mikä oli kaikkien aikojen ennätys, yhdistyksen toiminnanjohtaja Pertti Laatikainen sanoo MPK:n tiedotteessa.

MPK:n koulutukseen osallistuvista naisista noin 3 000 on reserviläisiä ja loput armeijaa käymättömiä. Viikonloppuna armeijaa käymättömät voivat osallistua muun muassa Intti tutuksi naisille -koulutukseen Tikkakoskella Kevät-Luonetti-harjoituksessa. Koulutuksessa tutustutaan esimerkiksi turvalliseen asekäsittelyyn, maastoensiapuun ja puolijoukkueteltassa majoittumiseen. 

Viikonloppuna järjestetään myös Naisten Valmiusliiton Nasta-harjoitus, johon osallistuu noin 350 naista. Dragsvikin harjoituksen aiheita ovat muun muassa kriisin kohtaaminen ja informaatiovaikuttaminen. Harjoitus toteutetaan MPK:n kursseina. 


Jaa tämä sivu