Viranomaisrooli tuntuu epätodennäköisimmältä

Puolustusvoimat
väijyressu
Mikko Savola:n mielestä MPK:lle esillä olevista vaihtoehdoista yhdistyksen muuttaminen viranomaiseksi tuntuu epätodennäköisimmältä.
Tuomas Kaarkoski Helsinki

Vapaaehtoisen maanpuolustuksen neuvottelukunnan puheenjohtaja ja kansanedustaja Mikko Savola (kesk.) haluaa varmistaa Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) haastavimpien harjoitusten säilyvän jatkossakin myös sijoittamattomalle reserville mahdollisina.

Puolustusministeriö ilmoitti hiljattain valmistelevansa selvitystä, jossa pohditaan MPK:n roolia tulevaisuudessa. Esitetty huoli on ilmeisin kaavailuissa, joissa MPK:n liittämistä osaksi Puolustusvoimia on pohdittu.

Syyskuun lopussa puolustusministeri Jussi Niinistölle (sin.) luovutettavassa selvityksessä on kolme vaihtoehtoa. Ensimmäisessä mallissa MPK:n kehittämistä jatketaan nykyisellä mallilla, toisessa vaihtoehdossa MPK:sta tulee viranomainen ja kolmannessa skenaariossa se liitetään osaksi Puolustusvoimia.

– Nykyisin MPK:n toimintaan menneet pääsevät tekemään oikeita kunnon hommia sijoittamatonta reserviä myöten. Tämä luonnollisesti takaa hyvän motivaation. Ei voida päästää asioita menemään siihen, että jatkossa vain sijoitettu reservi pääsisi nauttimaan näistä kovemmista harjoituksista, Reserviläisliiton entinen puheenjohtaja Savola pohtii.

Savola korostaa nykyisen selvityksen toimivan todellisuudessa vasta selvityksenä lähtöasemalle, josta lopullista muutostyötä lähdetään kartoittamaan.

– Tämän kaiken takanahan on puolustusselonteko, jossa vapaaehtoisen maanpuolustuksen vastuuta ja roolia haluttiin lisätä.

 

Mitä viranomainen tekisi?

Kolmesta vaihtoehdosta skeptisimmin Savola suhtautuu ajatukseen, jossa MPK:sta muovattaisiin viranomainen. Esimerkiksi poliisilla ja Rajavartiolaitoksella on viranomaisina selkeät tehtävät.

– Uskon raportin valmistumisen myötä asioiden tarkentuvan, mutta tämä on vaihtoehdoista selkeästi hankalin hahmottaa. Lisäksi viranomaisrooli tulisi vaatimaan myös paljon resursseja. Se olisi helposti kallis ja massiivinen vaihtoehto.

Savolan mukaan on itsestään selvää, että myös isoimpia maanpuolustusjärjestöjä on MPK:n ohella kuultava prosessin aikana.

– MPK:n kouluttajat tulevat kuitenkin pitkälti Reserviläisliiton, Suomen Reserviupseeriliiton ja Maanpuolustuskiltojen liiton jäsenistä. On tärkeää, että järjestöjen ääni kuuluu tässä prosessissa. Uskon myös vahvasti, että näin tulee käymään.

Valtioneuvoston asettaman Vapaaehtoisen maanpuolustuksen neuvottelukunnan tehtävänä on yhteensovittaa ja ohjata vapaaehtoisen maanpuolustuksen järjestämistä sekä vahvistaa sen asemaa yhteiskunnassa.


Juttua korjattu 25.9.2017 klo 12.37: Neuvottelukunnan roolia tarkennettu.


Jaa tämä sivu