• Puolustusvoimat

Video: Ruotsin armeijalla on kokonainen oma harjoituskaupunki

Lähinnä reserviläisistä koostuva Kaartin jääkärirykmentin joukko harjoittelee ruotsalaisten kanssa taisteluun rakennetulla alueella tarkoitetussa "kaupungissa". Suomi johtaa ensimmäisen kerran maavoimien yhteisharjoituksen Ruotsin maaperällä.

Paavo Airo

Kaartin jääkärirykmentin sotilaspoliisit harjoittelivat Santahaminassa syksyllä.

Enimmäkseen reserviläisistä koostuva Kaartin jääkärirykmentin joukko harjoittelee 14.–25. marraskuuta Ruotsin Kvarnissa, Linköpingin pohjoispuolella. Harjoituspaikkana on Ruotsin maavoimien taisteluun rakennetulla alueella (TRA) tarkoitettu koulutuskeskus. Alueella on kokonainen pieni ”kaupunki”, jolla ruotsalaiset harjoittelevat TRA:ta. Harjoituspaikka on esitelty yllä olevalla videolla, joka on julkaistu vuonna 2011. Harjoituspaikasta kertoo videolla Ruotsin maasotakoulun silloinen johtaja Michael Claesson.

– Harjoituspaikka on täysin ainutlaatuinen Ruotsissa. Tässä on keskitytty luomaan urbaania ympäristöä. Alue on ottanut vaikutteita moderneista konflikteista toisesta maailmansodasta eteenpäin. Sotiminenhan on siirtynyt sellaisiin paikkoihin, missä ihmisiä on, Claesson perustelee kyseisen harjoituspaikan tarvetta.

Suomalaisia osallistujia on noin 70, joista suurin osa on sotilaspoliisikoulutuksen saaneita reserviläisiä ja osa Kaartin jääkärirykmentin henkilökuntaa. KVARN16-harjoituksen ensimmäisessä vaiheessa suomalainen sotilaspoliisijoukkue harjoittelee omatoimisesti. Sovelletussa vaiheessa Kaartin harjoitusjoukko ja ruotsalainen mekanisoitu joukkue muodostavat monikansallisen kriisinhallintajoukon, joka suorittaa operaatiota Kvarnissa. Sovellettuun vaiheeseen osallistuu noin 130 henkilöä.

Ensimmäinen Suomen johtama maavoimien harjoitus Ruotsin maaperällä

Ruotsin joukot ovat Tukholman Livgardetin rykmentistä, joka on Kaartin jääkärirykmentin yhteistyöjoukko. Harjoitus on osa Suomen ja Ruotsin puolustusvoimien välistä FISE-yhteistyötä, joka on viime aikoina lisääntynyt merkittävästi. 

Harjoitusta isännöi Ruotsin maasotakoulu (Markstridsskolan). Suomi kuitenkin johtaa harjoituksen. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Suomi johtaa maavoimien harjoituksen Ruotsissa FISE-yhteistyön puitteissa.

Puolustusministeriö on hyväksynyt harjoituksen osaksi Maavoimien vuoden 2016 kansainvälistä harjoitustoimintaa.