Veteraanien oikeus kotipalveluihin oli yhteinen tavoite – Sotaveteraaniliitto ja Rintamaveteraaniliitto tiivistävät yhteistyötään entisestään

veteraani
Hallitus sopi budjettiriihessä, että rintamaveteraanit saavat samat kotona asumista tukevat palvelut kuin sotainvalidit ovat jo pitkään saaneet.
Paavo Airo

Veteraanien etujärjestöt tiivistävät yhteistyötään. Suomen Sotaveteraaniliitto ja Rintamaveteraaniliitto järjestivät tällä viikolla ensimmäiset yhteiset neuvottelupäivät Tuusulan Gustavelundissa. Liitot allekirjoittivat perjantaina pöytäkirjan, joka määrittelee yhteistyön päälinjat. Järjestöt pysyvät itsenäisinä, mutta tarkoituksena on tehostaa edunvalvontaa entisestään.

Näkyvimmin yhteistyö tulee esille ensi vuoden alusta yhteisen lehden muodossa, joka ilmestyy sekä printtiversiona että nettilehtenä.

Kuusi kertaa vuodessa ilmestyvän lehden nimestä järjestetään nimikilpailu.

Rintamaveteraanien jäsenlehtenä toimii tällä hetkellä Veteraanilehti ja Sotaveteraaniliiton lehtenä Sotaveteraani-lehti.

 

Päätös kotona asumista tukevien palveluiden myöntämisestä iso asia

Liitot ovat tähänkin mennessä tehneet yhteistyötä. Viimeisin edunvalvonnan tulos konkretisoitui Suomen hallituksen elokuun budjettiriihessä. Hallitus sopi, että rintamaveteraanit saavat uuden lainsäädännön avulla samat kotona asumista tukevat palvelut kuin sotainvalidit ovat jo vuosikymmenien ajan saaneet. Lainvalmistelu aloitettiin heti.

Sotaveteraaniliiton toiminnanjohtaja Markku Seppä kertoo liittojen tehneen asian eteen kovasti töitä yhdessä parin vuoden ajan. Liitot ovat vaatineet asiasta säädettävää lakia.

Se, että rintamaveteraanit saavat vasta nyt samat palvelut kuin sotainvalidit, herättää helposti kysymyksen, miksei aiemmin. Seppä sanoo syyn löytyvän puhtaasti rahasta.

– Hintalappu olisi aiemmin ollut niin suuri, että tämä on vasta nyt mahdollista. Virkamiespuolella asiaa ei myöskään ole ehkä pidetty niin tärkeänä, että tätä olisi ennen tehty, Seppä sanoo.

Laki oli lopulta elokuun budjettiriihessä kaikkien eduskuntaryhmien yhteinen toive. Muutosten on määrä tulla voimaan marraskuun 2019 alussa.

Vielä helmikuussa 2018 perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) kommentoi Sotaveteraani-lehdelle esityksen laista olevan kallis ja merkittävä taloudellinen satsaus. Vielä keväällä rahoituksen löytäminen oli epävarmaa.

Saarikko oli elokuun budjettiriihen jälkeen helpottunut ratkaisun löytymisestä.

– Jatkossa rintamaveteraaneille mahdollistetaan samat kotona asumista tukevat palvelut kuin sotainvalideille. Tämä on tärkeä oikeudenmukaisuus- ja yhdenvertaisuuspäätös, Saarikko tviittasi.

Uudistus edellyttää vuosille 2019–2022 yhteensä noin 178 miljoonan euron rahoitusta. Uusi laki koskee lähes 12 000:ta vammautumatonta veteraania.

Uudistuksen myötä kunnilla on oikeus laskuttaa palveluista syntyvät kustannukset Valtiokonttorilta vastaavasti kuten sotainvalidienkin osalta.


Jaa tämä sivu