Venäjällä lähes 100 000 sotilasta täyteen taisteluvalmiuteen

iStock
T90 Venäjä
Venäjän keskisen sotilaspiirin joukot ovat taisteluvalmiudessa lauantaihin saakka.
Tuomas Kaarkoski

Venäjän presidentti Vladimir Putin määräsi maanantaina yllätystarkastuksessa maan keskisen sotilaspiiriin joukot täyteen taisteluvalmiuteen.  Uutistoimisto Tassin mukaan viikon loppuun saakka kestävässä harjoituksessa valmiuteen on määrätty noin 95 000 sotilasta, 170 lentokonetta ja paljon maavoimien kalustoa.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu vahvisti maanantaina Moskovassa pitämässään puheenvuorossa Putinin käskeneen joukot täyteen taisteluvalmiuteen.

Puolustusministerin mukaan harjoituksessa testataan myös Venäjän laskuvarjojoukkojen kykyä laskeutua entuudestaan tuntemattomalle maaperälle ja suorittaa pitkäkestoinen operaatio.

Venäjän puolustusministeriöstä kiirehdittiin myös vakuuttamaan kyseessä olevan harjoitukseen liittyvä rutiininomainen yllätystarkastus.

– Haluan painottaa voimakkaasti, että tämänkaltaisten harjoitusten päämärä on testata Venäjän asevoimien valmiutta ja nämä testit eivät aiheuta uhkaa yhdellekään naapurivaltioistamme, Venäjän puolustusministeriön, kansainvälisen yhteistyöhallinnon päällikkö Sergei Koshelev totesi Tassin mukaan.

Mistään täysin uudesta ilmiöstä ei kuitenkaan ole kyse. Edellisen kerran Venäjä järjesti vastaavan mittaluokan valmiusharjoituksen keväällä, kun noin 40 000 sotilasta harjoitteli Suomea lähellä olevassa läntisessä sotilaspiirissä. Itäisessä sotilaspiirissä pidettiin puolestaan vuonna 2013 harjoitus, jossa oli mukana yli 160 000 henkilöä.


Jaa tämä sivu