Vedenkestävät tulentekovälineet taskuun jäihin putoamisen varalta – tällaista on MPK:n arktinen koulutus

Vesaisen testin viimeinen tehtävä keittää pakin kannellinen vettä kiehuvaksi
Viime talven Jääkäriprikaatin talvisodankäynnin peruskurssilla harjoiteltiin tulentekoa ja veden kiehuvaksi lämmittämistä. Tänä talvena reserviläiset harjoittelevat saman tyyppisiä asioita MPK:n arktisen koulutuksen kurssilla.
Paavo Airo

Kun jää pettää alta ja ihminen joutuu hyiseen veteen, helpottuu itsensä lämpimäksi saaminen huomattavasti, jos taskusta löytyvät sellaiset tulentekovälineet, jotka eivät kastuessaan mene pilalle. MPK:n arktisen koulutuksen kurssilla kiinnitetään huomiota muun muassa siihen, että talvisissa olosuhteissa taskuihin muistetaan pakata tulukset, joilla nuotion saa syttymään säässä kuin säässä, kertoo MPK Pohjois-Suomen koulutuspäällikkö Jarkko Junni, joka on ollut mukana suunnittelemassa reserviläisille järjestettävää kurssia Rovaniemellä.

Toinen hyvä vaihtoehto olisi kuljettaa taskussa Minigrip-pussiin pakattuja tulitikkuja ja sytykkeitä, Junni jatkaa.

Kurssilla pelastaudutaan aidosti avannosta.

– Yksi kurssin kohokohta ja osallistujien mielessä säilyvä asia on varmasti avannossa käynti. Avantoon mennään yksi kerrallaan sukset jalassa. Seuraavana vuorossa oleva aina auttaa toisen ylös avannosta, jonka jälkeen oma toimintakyky varmistetaan vaatteiden vaihdolla ja tulenteolla, Junni kertoo kurssista.

Arktisen koulutuksen kurssi järjestetään kahdessa osassa tammi- ja helmikuussa Rovaniemellä Someroharjun varuskunnan ympäristössä. Ensimmäisenä viikonloppuna käydään aiheita läpi rastikoulutuksena ja osittain sovelletussa vaiheessa. Toinen viikonloppu on kokonaan sovellettua vaihetta.

Kurssille osallistuu reilut 20 reserviläistä sekä kouluttajat ja Puolustusvoimien henkilöstöä. Kurssinjohtajat ovat reserviläisiä, jotka kävivät vuosi sitten Puolustusvoimien Jääkäriprikaatin talvisodankäynnin peruskurssin Sodankylässä. Tällä kurssilla hyödynnetään heidän tuolloin saamiaan oppeja.

Junnin mukaan kurssin tavoitteena on, että osallistujat oppivat tietämään omia rajojaan ja ottavat opiksi, jos huomaavat jossain asiassa olevan parantamisen varaa.

 

Vaatetuksen merkitys korostuu

Kurssilla harjoitellaan myös hiihtoa ja ammuntaa suksien päältä 50 metrin päästä maalitaulusta. "Temppuradalla" harjoitellaan ketterää liikkumista suksilla.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Kurssilaisia hiihdon taitoradalla
Jääkäriprikaatin talvisodankäynnin peruskurssilla hiihdon taitorata näytti vuosi sitten tältä.

– Joitain kurssilla koulutettavia asioitahan voi soveltaa ihan tavallisessa elämässäkin. Yksi tärkeä kurssilla käytävistä asioista on myös vaatetuksen tärkeys. Talvisissa olosuhteissa tulee helposti ylipukeuduttuakin, Junni sanoo.

Ylipukeutuminen voi johtaa ongelmiin esimerkiksi juuri hiihdettäessä. Ensin hikoillaan turhan paljon, mutta liikkeen loputtua alkaakin taas paleltaa.

– Eihän tämä loppujen lopuksi mitään rakettitiedettä ole. Kun esimerkiksi sieltä avannosta päästään, niin kyse on aika yksinkertaisesta asiasta eli siitä, että pitää vain heti saada itsensä lämpimäksi.

Kurssilla ei majoituta perinteisissä teltoissa, vaan osallistujat rakentavat Junnin mukaan eräänlaisen iglun tai vastaavan.

MPK eli Maanpuolustuskoulutusyhdistys järjestää myös muita talvikursseja ympäri maata.

Jääkäriprikaatin talvisodankäynnin peruskurssi on parhaillaan käynnissä Sodankylässä. Siitä on kerrottu tässä artikkelissa.


Jaa tämä sivu