Uuden palvelusrytmin kokeilua jatketaan

Puolustusvoimat
sodankylä
Tammikuussa palveluksensa aloittanut 1/16 on ensimmäinen saapumiserä, joka on kokeillut uutta palvelusrytmiä.
Paavo Airo

Ensimmäiset uutta palvelusrytmiä kokeilleet varusmiehet kotiutuvat torstaina Jääkäriprikaatista. Niin sanotussa 10+4-mallissa Sodankylässä palvelleet varusmiehet ovat olleet 10 päivää palveluksessa ja sen jälkeen neljä päivää lomilla niin, että lomat ovat ajoittuneet viikonlopuille. Sodankylässä ja Rovaniemellä toimivan Jääkäriprikaatin koulutuspäällikkö, everstiluutnantti Reima Vanhanen kertoo, että kokeilu on jatkumassa suunniteltuun tapaan näiden varusmiesten kotiutumisenkin jälkeen.

– Sen verran hyvältä näyttää, että saapumiserä 2/16 jatkaa Sodankylässä kokeilua ja 1/17:n kohdalla valmistaudutaan Rovaniemellä ottamaan tämä käyttöön, Vanhanen sanoo.

Perinteinen armeijan lomarytmi on ollut sellainen, että jos viikonloppuvapaille pääsee, ollaan palveluksessa viisi päivää ja lomilla kaksi päivää. Se on yhä yleisimmin käytössä. 10+4:n kokeilu on vielä kesken. Mikäli kokemukset ovat riittävän hyviä, valmistaudutaan rytmiä Vanhasen mukaan laajentamaan valtakunnalliseksi.   

 

10+4-mallilla pyritty parempaan palautumiseen

Jääkäriprikaatin 10+4-mallin kokeilua on perusteltu muun muassa sillä, että monien varusmiesten matkat lomilta palveluspaikalle ja toisin päin ovat kestäneet useita tunteja. Esimerkiksi Oulusta on Sodankylään reilusti yli 300 kilometriä matkaa. Jääkäriprikaatin varusmiehistä 60 prosenttia tulee Oulun alueelta tai etelämmästä ja hieman yli 30 prosenttia Pohjois-Suomesta.

Uuden jaksotuksen tavoitteena on ollut muun muassa pienentää pitkistä lomamatkoista aiheutuvaa poistumaa eli palveluksen keskeytyksiä sekä auttaa varusmiehiä palautumaan paremmin. Tavoitteena on ollut myös palveluksen tehostaminen – näin voidaan järjestää pitempiä koulutusjaksoja, jotka menevät viikonlopun ylikin.

Reserviin siirtyy torstaina yli 9 400 varusmiespalveluksensa suorittanutta. Heistä 159 on naisia. 165 päivää palvelleet aloittivat palveluksensa 1/16-saapumiserässä ja 347 vuorokautta palvelleet 2/15-saapumiserässä. Eniten varusmiehiä kotiutuu Karjalan prikaatista, yli 1 600. Saapumiserä 2/16 aloittaa palveluksensa maanantaina 4. heinäkuuta. Sen suuruus on noin 
12 000 alokasta.

Liittyy aiheeseen: "10 päivää palvelusta, neljä vapaata"


Jaa tämä sivu