Tutkimus: Penkkipunnerrus auttaa jaksamaan loppusodassa

Istock
penkki_istock
Tilastolliset analyysit paljastivat, että ne varusmiehet, jotka suoriutuivat ennen loppusotaa hyvin 60 sekunnin punnerrustestistä, kuormittuivat loppusodan aikana muita huomattavasti vähemmän.
Tuomas Kaarkoski Espoo

Tiedelehti Physiology Reports julkaisi syyskuussa artikkelin, joka käsitteli varusmiesten fyysistä kuormittumista loppusodan aikana. Tutkimuksen mukaan kuormittumisesta löytyi eroja. Parhaiten ja pienimmällä rasituksella selvisivät ne, joiden ylävartalon lihaksisto oli kunnossa.

Liikuntafysiologi ja fysiikkavalmentaja Petri Jalanko oli yksi niistä tutkijoista, jotka olivat mittaamassa 49 varusmiehen rasitusta Kainuun prikaatissa tehdyissä testeissä.

­– Mittaus oli osa isompaa kokonaisuutta, jossa oli mukana Puolustusvoimien tutkimuslaitos. Tarkoituksena oli selvittää varusmiehen sen hetkinen kunto ja mikä on pitkäkestoisen taisteluharjoituksen aiheuttama kuormittavuus, Jalanko taustoittaa.

Ennen loppusodan alkua varusmiesten fyysinen kunto ja kehonkoostumus mitattiin. Mukana olivat perinteiset testit: 12 minuutin Cooper-juoksu, vauhditon pituus, punnerrukset ja istumaannousut. Itse harjoituksen aikana varusmiesten kehonkoostumusta mitattiin ja verinäytteitä otettiin viidesti.

Harjoituksen jälkeisissä testeissä varusmiehissä näkyi muutoksia.

– Kehonkoostumuksessa näkyi selkeitä muutoksia. Paino putosi, rasvamassa väheni ja lihasmassa väheni. Parin päivän levon jälkeen nämä palautuivat normaalitasoille. Näiden ohella energiatasapainoa kuvaavat leptiinitasot laskivat. Tämä osoittaa energian- ja proteiininsaannin olleen liian vähäistä.

Tulokset osoittivat Puolustusvoimille varusmiesten tarvitsevan taisteluharjoituksen aikana enemmän ravintoa ja ajoittaisia lepopäiviä, mikäli fyysistä toimintakykyä halutaan pitää samalla tasolla.

Näyttökuva 2018-09-28 kello 10.10.33
Petri Jalanko testauttamassa varusmiehiä.

Raskas taakka näkyy

Sodankäynnin kuva on muuttunut viime vuosikymmeninä. Kuljettavat matkat ovat lyhentyneet, mutta vastaavasti yksittäisen varusmiehen kantama taakka on kasvanut. Muutos näkyy lisääntyneenä kuormituksena yläkropassa ja keskivartalossa. Hyvä Cooperin tulos ei yksistään takaa fyysistä selviytymistä pitkässä harjoituksessa.

– Perinteisesti eri armeijoissa on vaalittu aerobisen kestävyyden nimeen. Oletimme, että paremman kestävyyskunnon omaavat rasittuisivat vähemmän, mutta se ei pitänyt paikkaansa.

Jalanko sanoo hieman yllättyneensä testin tuloksista.

–  Tilastolliset analyysit paljastivat, että ne varusmiehet, jotka suoriutuivat ennen loppusotaa hyvin 60 sekunnin punnerrustestistä, kuormittuivat loppusodan aikana muita huomattavasti vähemmän. Ylävartalostaan vahvat varusmiehet kärsivät vähemmän lihasvaurioista ja heidän kykynsä palautua rasituksesta oli mahdollisesti parempi.

 

Yksinkertaisia liikkeitä

Lähes jokaiselta salilta löytyy niitä ihmisiä, joille penkkipunnerrus tuntuu olevan lähes koko elämä. Onko tämä usein naureksittu ihmisryhmä sitten ollut kuitenkin oikeassa? Jalangon mukaan varusmiehille tulisi ainakin painottaa enemmän voima- ja nopeuspohjaista harjoittelua.

– Penkkipunnerrus osana muuta harjoittelua tukee varmasti varusmiesten jaksamista pitkäkestoisissa taisteluharjoituksissa.

Inttiin lähtevän nuoren kannattaisi siis lenkkeilyn ohella uhrata ajatus myös lihasvoiman kasvattamiselle. Jalangon mukaan mitään poppakonsteja ei ole, selkeillä hyvillä liikkeillä pääsee jo pitkälle. Hän kehottaa harjoittelemaan etunojapunnerruksia lihaskestävyystyyppisesti.

– Pitkiä 20–50 toiston sarjoja. Sehän on siitä hyvä liike, että lisäpainoilla sitä saa vaikeammaksi, mutta siihen on olemassa myös helpotuksia, jos alku on liian haastavaa.

Punnerrusten ohella Jalangolla on inttiin valmistautuville nuorille suosittaa muutama muukin kuntosaliliike.

– Takakyykky, pysty- ja penkkipunnerrus. Siihen lisäksi staattisia keskivartaloliikkeitä kuten lankkupitoa ja sivulankkua. Perusjutuilla pääsee liikenteeseen, vaikka ei olisi kuntoilutaustaa. Sitten tekee esimerkiksi kyykyt ihan pelkkinä kehonpainokyykkyinä.


Jaa tämä sivu