Toramolla tehtiin desimaalintarkkoja ennätyksiä – reservin ampumamestaruuksista kisattiin Rovaniemellä

Olli Alho
2_25m_isopistooli
Yksi seitsemästä lajista oli ammunta .32-kaliiperisella isopistoolilla, jossa sekä H50-sarjan yksilö- että joukkuekilpailujen voitot menivät Lappiin.
Olli Alho Rovaniemi

Reserviläis- ja Reserviupseeriliiton yhteiset ampumestaruuskisat käytiin Toramon ampumaradoilla Rovaniemellä 17.–19. elokuuta, ja niihin osallistui yhteensä 121 kilpailijaa. 

Seitsemän lajia käsittäneissä reservin ampumamestaruuskisoissa ammuttiin niin kivääri- kuin pistooliaseillakin. Kisat järjestettiin Toramolla myös viime vuonna, jolloin ampumaradat peruskunnostettiin. Samalla Lapin reservipiirit tekivät 26 000 euron investoinnin SIUS ASCOR HS10 -elektronisiin tauluihin, joiden myötä pienoiskiväärin tuloksia alettiin saada kansainvälisten vaatimusten mukaisella tavalla.

Kisaisäntä Lapin reserviläiset oli vahvoilla pistoolilajeissa. Lauantaina kilpailtiin .22-kaliiperisella pienoispistoolilla ja .32-kaliiperisella isopistoolilla. Molemmissa lajeissa ammuttiin yhteensä 60 laukausta 25 metristä. Rovaniemen Reserviupseerikerhon Jari Javarus voitti H50-sarjan pienellä pistoolilla (tulos 562 pistettä) ja isopistoolin (560). Rovaniemen Reserviläisten Raimo Lusenius voitti H70-sarjan pienoispistoolissa (557) ja isopistoolissa (560). Isopistoolin joukkuekilpailun H50-sarjassa voitti Lapin reservipiirien yhteinen joukkue (1656).

Etelä-Häme puolestaan pärjäsi hyvin kiväärilajeissa. Vapaavalintaisella pulttilukkoisella kiväärillä ammuttavan kenttäammunnan H-sarjan voitti Jouni Rissanen Etelä-Hämeen reserviupseeripiiristä (163). Rissanen voitti myös pienoiskiväärin H-sarjan (603). Etelä-Hämeeseen menivät lisäksi kenttäammunnan (450) ja pienoiskiväärin joukkuekilpailujen (1796,9) H-sarjojen voitot. Viimeisimpänä mainittu oli samalla myös liittoennätys. Rovaniemen Reserviläisten Mika Tikkanen oli pienoiskiväärin H50-sarjan mestari uudella liittojen ennätystuloksella (615,1). Kymen reserviläispiirin Mikko Mattila voitti pienoiskiväärin H60 sarjan niin ikään liittoennätyksellä (612,5). Nyt toista vuotta käytössä olleet elektroniset taululaitteet näkyivät edelleen vahvasti liittojen ennätyslistojen uusiksi menemisessä.

 

”Harrastusmahdollisuudet parantuneet Lapissa”

Kilpailuhenkilökunta, kilpailijat ja tukijoukot yhteen laskettuina Ampumamestaruuskisat toivat Rovaniemelle kaikkiaan 300 ampumaurheilun ystävää. Kilpailunjohtajana toista kertaa toiminut Tero Hyttinen piti kisojen järjestelyitä onnistuneina.

– Ampumaurheilun harrastusmahdollisuudet Lapissa ovat parantuneet merkittävästi. Elektronisten taulujen myötä Lapissa voidaan järjestää myös kansainvälisen tason pienoiskiväärikilpailuja, Hyttinen kertoo.

Kilpailun suojelijana toimi Jääkäriprikaatin komentaja eversti Jyrki Kaisanlahti, johon Lapin reservipiirien vapaaehtoisvoimin toteutetun kilpailun järjestelyt tekivät positiivisen vaikutuksen. Lisäksi reserviläisammunnalle hahmottuu vahva rooli kenttäkelpoisuuden ylläpitäjänä.

– Ampumataito on sotilaan perustaito ja ammunta on samalla mielekäs harrastus. Erityisesti Puolustusvoimien asetta vastaavilla reserviläiskivääreillä ammuttavat kenttäammunnat ovat hyödyllisiä kenttäkelpoisuuden ylläpitämisessä, Kaisanlahti kertoo.


Ampumamestaruuskisat 2018, avainlukuja

  • 120 kilpailijaa
  • 300 ampumasuoritusta
  • 41 000 laukausta
  • 14 liittoennätystä

Jaa tämä sivu