Tavoitteina yhteistuvat ja äänestysmahdollisuus varuskuntiin

Paavo Airo
pajula1
Varusmiesliiton toimisto muutti hiljattain Helsingin Töölön Döbelninkadulle. Matias Pajula puolestaan aloitti vuoden alussa liiton puheenjohtajana.
Paavo Airo Helsinki

Helsingin Döbelninkadun niin sanotussa Maanpuolustustalossa on nähty viime aikoina uusia kasvoja. Varusmiesliitto ehti muuttaa taloon monien muiden maanpuolustusjärjestöjen joukkoon jo viime vuonna, ja tänä vuonna liitto sai uudeksi puheenjohtajakseen Matias Pajulan.

Parikymppinen Pajula valittiin jo 18-vuotiaana Helsingin kaupunginvaltuuston varavaltuutetuksi vuoden 2017 kuntavaaleissa. Varusmiespalveluksen hän kävi vuosina 2017–2018 Santahaminassa ja Niinisalossa kouluttautuen lentotiedustelualiupseeriksi. Inttikokemuksista ei siis ole pitkä aika, mikä voi olla eduksi Varusmiesliiton ottaessa kantaa palvelukseen liittyviin asioihin.

Pajula pitää tärkeänä, että Puolustusvoimissa saataisiin lähiaikoina käyntiin yhteistupakokeilu. Se olisi hänen mielestään hyvä aloittaa Reserviupseerikoulusta, jossa lähtökohtaisesti palvelee motivoituneita miehiä ja naisia.

– Kokeilun toteutumiseen vaikuttanevat muun muassa hallitusneuvottelut ja puolustusministerin valinta. Uskon, että kokeilu joko saadaan ensi vuonna käyntiin tai sitten ei koko ensi hallituskaudella. Vahva usko minulla silti on, että kävi kevään eduskuntavaaleissa miten kävi, niin tasa-arvoa varmasti jossain määrin kehitetään armeijassakin. Niin paljon se on ollut esillä politiikassa, Pajula pohtii.

Puolustusvoimissa kokeillaan ja ajetaan sisään tällä hetkellä muutenkin paljon uutta. Koulutus 2020 -kokonaisuus on tuonut alkuvuoteen 2019 muun muassa niin sanotun lounaspussikokeilun. Noin 2 500 varusmiehelle jaetaan kokeilussa kylmiä lounaspusseja, jotka koostuvat esimerkiksi energiapatukoista ja pasteijatuotteista. Lämmin ruoka korvataan siis joinain päivinä sellaisella ruoalla, jota ei tarvitse valmistaa paikan päällä.

Pajula toivoo, että jos lounaspusseista tulee pysyvä käytäntö, niitä ei kuitenkaan käytettäisi aivan jokaisessa tilanteessa.

– Jos lämmin ruoka korvataan patukoilla, siinä lähtee myös yhteisöllisyyden kokemusta pois, kun ei välttämättä syödäkään perinteisesti yhdessä, samalla läppää heittäen. Intensiivisessä koulutuksessa tämä voi kyllä olla hyväkin juttu. Psykologinen jaksaminen, joka ruokailuun liittyy, on kuitenkin olennainen seikka.

 

Äänestysmahdollisuus varuskuntiin

Varuskunnissa ei tällä hetkellä ole äänestysmahdollisuutta. Siihen pitäisi Pajulan mielestä saada muutos. Varusmiesliitto haluaisi, että pienellä lakimuutoksella mahdollistettaisiin varuskunnissa äänestäminen samaan tapaan kuin sairaaloissa.

Pajula on itse ehdolla eduskuntavaaleissa Helsingin Kokoomuksen listoilla.

– Varmasti sillä on vaikutusta yleiseen ääniaktiivisuuteen, voiko varuskunnassa äänestää. Uskon, että tällä muutoksella kynnys äänestämiseen laskisi. Käytännön järjestelytkin olisi helppo toteuttaa vastaavasti, kuten sairaaloissa ja vankiloissa jo tehdään. Syntyvä vaiva olisi siis pieni verrattuna hyötyyn.

Pajula korostaa myös armeijan roolia nuorten kasvattajina. Mikä olisikaan parempaa kasvatusta kuin se, että ihmiset oppisivat nuoresta lähtien käyttämään ääntään vaaleissa, hän kysyy.


Jaa tämä sivu