Tapio Peltomäestä reservin everstiluutnantti

Paavo Airo
tapsa
Tapio Peltomäki myöntää häkeltyneensä, kun aluetoimistosta tuli kirje everstiluutnantiksi ylentämisen johdosta.
Tuomas Kaarkoski

Itsenäisyyspäivän ylennettyjen joukossa on tänä vuonna yksi todellinen poikkeus. MPK:n puheenjohtajanakin toimiva toimitusjohtaja Tapio Peltomäki ylennettiin Suomen juhlapäivänä reservin everstiluutnantiksi.

Tiettävästi Peltomäestä tuli samalla ensimmäinen niin sanottu tavallinen reserviläinen, joka on ylennetty everstiluutnantiksi ja joka ei ole osallistunut sotiin. Everstiluutnantiksi on aiemminkin ylennetty reservissä, mutta poikkeuksetta ylennetyillä on ollut työtaustaa joko Puolustusvoimissa tai puolustusministeriössä.

Peltomäki myöntää hänellä olleen hieman jopa vaikeuksia käsitellä ylennystä.

– Eihän tästä ole voinut edes haaveilla, kun ei ole aiemmin vastaavaa tapahtunut. Järjettömän huikea juttu kaikkinensa.

Peltomäki on MPK:n puheenjohtaja ja hän on aiemmin toiminut Reserviupseeriliiton puheenjohtajana.  Hän sanoo luottamustoimien varmasti tukeneen ylentämispäätöstä, mutta samalla Peltomäki muistuttaa varsinaisten ylentämisperusteiden olevan ratkaisevassa roolissa.

– Pitää olla sijoitus, sopivuutta ja koulutusta. Olen ollut siinä mielessä onnellisessa asemassa, että minulla on ollut aina reservissä haastava sodanajan sijoitus.

Edellisen kerran Peltomäki on ollut kertausharjoituksissa syyskuussa. Kysymys kertausharjoitusvuorokausien lukumäärästä saa turkulaisen nauramaan.

– Miten tuon nyt laskisi.  On ollut kovia kertausharjoituksia, vapaaehtoisia harjoituksia, MPK:n kursseja, kurssinjohtajana toimimista, sekä alueellinen että valtakunnallinen maanpuolustuskurssi. Kyllä noista varmaan se 200–300 vuorokautta tulee, mutta kovien kertausharjoituspäivien lukumäärää en osaa sanoa.

Peltomäen mukaan hänen saama ylennys on myös merkki reserviläisjärjestelmän toimivuudesta.

– MPK:n kouluttajana minäkin olen aloittanut oman taipaleeni 1990-luvulla. 


Jaa tämä sivu