Talvijotos taas Pohjois-Karjalassa, mukana myös saksalaisia partioita

Paavo Airo
tähystys
Vuoden 2016 talvijotos järjestettiin Pohjois-Karjalan Liperissä. Tänäkin vuonna Liperi on yksi talvijotosta isännöivistä paikkakunnista.
Paavo Airo

Reserviläisurheiluliiton valtakunnallinen talvijotos palaa vuoden tauon jälkeen Pohjois-Karjalaan. 24.–25. helmikuuta järjestettävä jotos kerää noin 25–30 partiota kilpailemaan sotilaallisia tietoja ja taitoja mittaavassa maastotapahtumassa.

Jotosjohtaja Pertti Saarelainen Joensuun Reserviupseereista kertoo, että mukana on suomalaisten lisäksi saksalaisiakin partioita. Sikäläiset ammattisotilaat ovat tykästyneet heille hieman eksoottiseen kilpailuun siinä määrin, että ovat olleet tuttu näky talvijotoksilla jo useamman vuoden ajan.

IMG_9590
Suomalaispartiot ovat tavanneet hiihtää talvijotoksella. Saksalaisilla (taaempana) on nähty myös soveltavia ratkaisuja hangessa liikkumiseen. Vuoden 2016 talvijotoksella saksalaiset liikkuivat kävellen, myös lumikengillä. Kuva: Paavo Airo

Viime vuonna talvijotos järjestettiin Kuopiossa. Tänä vuonna jotos oli tarkoitus järjestää toisella paikkakunnalla, mutta peruutuksen vuoksi tapahtuma siirrettiin Joensuun, Kontiolahden ja Liperin alueille.

Partion koko on kolmesta viiteen henkilöä. Hiihtomatkaa kertyy kahden päivän aikana noin 40 kilometriä. Tehtävärasteja on noin 15. Partiot yöpyvät lauantain ja sunnuntain välisen yön maastossa.

Tapahtuman järjestelyistä vastaavat Joensuun reserviläisyhdistykset Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen kanssa. Pohjois-Karjalan rajavartiosto ja Kainuun prikaati tukevat järjestelyjä.

Jotokselle osallistuu toista sataa kilpailijaa, ja järjestelyistä vastaa noin 60 hengen toimitsijajoukko. Reserviläisurheiluliiton talvi- ja syysjotokset ovatkin merkittäviä reserviläistapahtumia vuotuisessa kilpailukalenterissa.

IMG_9609
Muun muassa ensiapurasti on usein osa talvijotoksen monipuolista tehtäväkirjoa. Kuva: Paavo Airo


Jaa tämä sivu