”Tällainen lopputulos ei ole Suomen hyväksyttävissä”

Puolustusvoimat
mosaverkko
Suuri valiokunta tukee hallituksen tavoitetta esittää EU:n neuvostossa kiellon poistamista kokonaan direktiivistä.
Tuomas Kaarkoski Helsinki

Paljon keskustelua ja vastustusta herättänyt Euroopan komission asedirektiiviehdotus ei ole Suomen hyväksyttävissä. Näin toteaa Eduskunnan suuri valiokunta ottaessaan tänään kantaa EU:n asedirektiivin muuttamista koskeviin neuvotteluihin.

Valiokunta toteaa lausunnossa, että komission esityksen hyväksyminen nykyisen kaltaisena lopettaisi Suomen maanpuolustuskyvyn ylläpitoa tukevan reserviläistoiminnan.

– Tällainen lopputulos ei ole Suomen hyväksyttävissä, lausunnossa todetaan selkeästi.

Suuri valiokunta tukee hallituksen tavoitetta esittää EU:n neuvostossa kiellon poistamista kokonaan direktiivistä.  

Suuren valiokunnan mukaan Suomen tulisi vähintään saada direktiivin osalta kansallinen poikkeusmahdollisuus maanpuolustuskyvyn ylläpitoon liittyvän ampuma-asetoiminnan, kuten reserviläistoiminnan vahvistamiseksi.

– On todella merkittävää, että eduskunnan kanta on yksimielinen. Reserviläisjärjestöt ovat tehneet suuren työn asian taustalla. Sisäministeri Petteri Orpolla (kok.) on nyt todella vahva mandaatti neuvotella asiasta. Jatko on kiinni EU-pöydistä, mutta meillä on hyvät mahdollisuudet, Reserviläisliiton puheenjohtaja ja kansanedustaja Mikko Savola (kesk.) toteaa.

Mepeille hyvät asetelmat

Valiokunta hyväksyi lausunnon, jossa se yhtyy hallituksen kantaan eduskunnan hallintovaliokunnan, maa- ja metsätalousvaliokunnan sekä puolustusvaliokunnan lausuntojen mukaisesti. Samalla suuri valiokunta päätti lähettää asiasta lausunnon Euroopan komissiolle ja parlamentille.

– Asedirektiivin valmistelu jatkuu, mutta tässä vaiheessa näyttää siltä, että Suomella on mahdollisuuksia saada kansallinen poikkeus, puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) sanoi keskiviikkona STT:lle.

Reserviupseeriliiton puheenjohtaja Mikko Halkilahti tyytyväinen suuren valiokunnan lausuntoon.

– Hyvä, että saatiin yhteinen ja yksimielinen päätös. Nyt pitää kääntää katseet kohti Eurooppaa. Meidän meppejä ajatellen on hyvä asia, että heillä on Suomen tuki takana. Heidän on nyt hyvä pohja lähteä viemään asiaa eteenpäin.

Oikea määränpää, väärät keinot

Suuren valiokunnan lausunnossa todetaan, että tavoite EU:n sisäisen turvallisuuden vahvistamiseksi on oikea, mutta että direktiiviehdotus nykyisessä muodossaan ei edistä turvallisuutta parhaalla mahdollisella tavalla. 

Direktiiviehdotuksessa lippaallisten itselataavaa kertatulta ampuvien siviilikäyttöön valmistettujen ampuma-aseiden, jotka muistuttavat sarjatuliaseita, hankinta ja hallussapito kielletään yksityishenkilöiltä myös deaktivoituna.

– Suuri valiokunta katsoo, että kielto olisi huomattavan kielteinen maanpuolustuksen kannalta, koska se heikentäisi merkittävästi vapaaehtoisen maanpuolustustoiminnan järjestely- ja toimintaedellytyksiä. Suomessa on laaja joukko sodanajan joukkojen ulkopuolisia ja niin sanottuun varareserviin kuuluvia reserviläisiä, joiden harjoittelu tapahtuu vapaaehtoisten maanpuolustusjärjestöjen kautta, valiokunnan lausunnossa todetaan.

 

 


Jaa tämä sivu