”Taistelu tuulimyllyjä vastaan”

ammunta
Toteutuessaan uusi asedirektiivi heikentäisi olennaisesti reserviläisten toimintaedellytyksiä.
Tuomas Kaarkoski

Euroopan komissio valmistelee esitystä uudesta asedirektiivistä, joka toteutuessaan hankaloittaisi olennaisesti reserviläistoimintaa Suomessa. Suunnitelmissa on muun muassa rajoittaa itselataavien aseiden saatavuutta.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg puhui asiasta lokakuun lopussa pidetyssä Ampumaharrastusfoorumin seminaarissa.

– Kaikki komission muutosesitykset eivät välttämättä ole tiedossamme, mutta ainakin kolme on ollut: Ampuma-aseiden nettimyyntiä rajoitetaan, sarjatuliaseet sekä deaktivoidut sarjatuliaseet kielletään kokonaan sekä siviileiltä että asekeräilijöiltä. Rynnäkkökivääreitä ja konepistooleja muistuttavat itselataavat aseet siirretään nykyisen tuliasedirektiivin A-luokkaan, mikä tarkoittaa, etteivät yksityishenkilöt käytännössä saa niihin lupia sisäministeriön poliisiosaston ylitarkastaja Elina Hirttiö kertoi puolestaan Iltalehdelle.

Reserviläistoiminnan ohella muutos hankaloittaisi olennaisesti myös urheiluammunta sekä metsästystä.

Tyrmäys ehdotukselle

Reserviläisliiton puheenjohtaja ja kansanedustaja Mikko Savola (kesk.) vastustaa komission kaavailemaa muutosta.

– Puolustusvoimien sodan ajan joukkojen vahvuus on 230000 henkilöä, joista yli 95 prosenttia koostuu reserviläisistä. Näin suuren joukon ampumataitojen ylläpito ei ole mahdollista pelkillä kertausharjoituksilla, vaan se vaatii myös laajaa, omaehtoista ampumaharjoittelua, Savola toteaa.

Savolan mukaan on selvää, että mitä enemmän erilaisissa reserviläiskilpailuissa ja yleensäkin ampuharjoittelussa käytetyt aseet muistuttavat Puolustusvoimien asekalustoa, sitä paremmin se palvelee Suomen puolustuskykyä.

– Monet reserviläiset pitävät yllä ampumataitojaan liittomme paikallisyhdistyksissä, jotka tarjoavat halukkaille mahdollisuuden viikoittaiseen ampumaharjoitteluun. Tämä on tärkeää, koska hyvä ampumataito on yksi sotilaan keskeisimmistä perustaidoista.

Myös Reserviupseeriliiton puheenjohtaja Mikko Halkilahti tyrmää kaavaillun esityksen sisällön.

– Puolustusvoimien reserviläisille tarjoamat ampumaharjoitusmahdollisuudet ovat jatkossakin kovin rajalliset. Kyseisellä direktiivillä käytännössä lopetettaisiin reserviläisten omilla aseilla ja omin kustannuksin tapahtuva harjoittelu. Tämä kaikki on pois maamme turvallisuudesta ja puolustuskyvystä, Halkilahti toteaa blogikirjoituksessaan.

Vaikuttamisen keinot käyttöön

Halkilahden mukaan nyt tulee kartoittaa kaikki vaikuttamisen keinot, jotta uusi asedirektiivi ei tulisi voimaan kuvatun mukaisena.

– Kyseessä tulee olemaan taistelu tuulimyllyjä vastaan. Tämän suhteen ei riitä, että vaikutamme vain suomalaisiin päättäjiin. Ennen kaikkea vaikuttaminen tulee kohdistaa omiin Euroopan parlamentin edustajiimme sekä parlamentin eri työryhmiin, joissa direktiiviasioita valmistellaan. Ymmärrystä tulee saada myös muilta mailta.

Erityisen huolissaan Halkilahti on mahdollisen päätöksen vaikutuksesta nuorten reserviläisten aktivointiin.

– Ammunta kiinnostaa kovasti nuoria ja varsinkin sovellettu reserviläisammunta (SRA) on toiminut monen nuoren kipinän sytyttäjänä reserviläistoiminnalle. Kaavaillun direktiivimuutoksen toteutuessa menetetään näiden nuorten saaminen mukaan toimintaan. Menetys olisi suuri, sillä juuri tämä ryhmä on valmis panostamaan hurjan määrän aikaansa vapaaehtoisen maanpuolustuksen hyväksi.  


Jaa tämä sivu