SVT: Ruotsi sijoitti 150 sotilasta pysyvästi Gotlantiin

Paavo Airo
IMG_2256
Ruotsin ilmavoimat harjoitteli syyskuussa Gotlannissa Suomen ilmavoimien kanssa. Koneet käyttivät Visbyn lentoasemaa harjoituksessa.
Paavo Airo

Ruotsin puolustusvoimat on tänään keskiviikkona sijoittanut 150 sotilaan mekanisoidun jalkaväkikomppanian pysyvästi Gotlannin saarelle. Pysyvien joukkojen Gotlantiin sijoittaminen tapahtui siis puoli vuotta aiemmin kuin alun perin suunniteltiin. Asiasta kertoi Ruotsin yleisradioyhtiö SVT.

Itämeren puolustuksen kannalta strategisesti tärkeä Gotlanti oli pitkään riisuttuna aseista, mutta viime aikoina Ruotsissa on herännyt huoli muuttuneesta turvallisuusympäristöstä. Gotlannin puolustus ei vielä ole niin vahva kuin sen Ruotsin puolustusvoimien mielestä pitäisi olla. Puolustusta aiotaan vahvistaa lisää ensi vuonna. Pysyviä joukkoja on nyt ensimmäisen kerran Gotlannissa sitten vuoden 2005.

Ruotsin puolustusvoimien komentaja Micael Bydén sanoo SVT:lle, että aikataulun nopeuttamisen syy löytyy turvallisuusympäristön muuttumisesta. Bydén korostaa, että Ruotsiin ei tällä hetkellä kohdistu mitään välitöntä uhkaa, mutta että turvallisuuspoliittinen tilanne Ruotsin ympäristössä on heikentynyt viime vuosien aikana.

– Täytyy katsoa tilannetta realistisesti. Puolustusvoimat ottaa nyt vastuuta Ruotsin suvereniteetin säilyttämisestä, Bydén sanoo SVT:lle.


Jaa tämä sivu