Suomi ja Turkki tarkkailulennolle Venäjälle

Aldo Bidini / Wikimedia Commons
1024px-Turkish_Air_Force_CASA_CN-235-100M_-_Bidini
Tarkkailulennolla käytetään turkkilaista CASA/CN-235-konetta.
Paavo Airo

Suomi ja Turkki tekevät tarkkailulennon Venäjälle 13.–17. kesäkuuta 2016. Kyseessä on Open Skies -tarkkailulento, joilla pyritään edistämään avoimuutta ja turvallisuutta Euroopassa. Turkki on lennon johtovaltio. Koneena on turkkilainen CASA/CN-235.

Maksimilentomatka Venäjällä on 5500 kilometriä. Open Skies -lentojen lentosuunnitelma tulee laatia ennalta. Komentajakapteeni Kari Ahrnberg Pääesikunnasta johtaa Suomen nelihenkistä tehtäväryhmää. Turkkilaisessa tehtäväryhmässä on 14 henkilöä. Ryhmän johtaja on everstiluutnantti Ümit Soydan Turkin ilmavoimien esikunnasta.

Suomi liittyi Open Skies -sopimukseen vuonna 2003. Sopimus on osa Etyjin asevalvontajärjestelmää, ja sen on allekirjoittanut 34 maata. Lennot tehdään aseettomina, ja niillä kuvataan. Valvontalennot auttavat pysymään ajan tasalla toisten sotilaallisesta kehityksestä. Suomi ottaa vuosittain vastaan viisi Open Skies -lentoa. Suomi pyrkii tekemään vuosittain vähintään kaksi tarkkailulentoa. Huhtikuussa Suomi toteutti tarkkailulennon Venäjälle Ruotsin Saab 340B -koneella. Myös Venäjä on tehnyt Suomeen tarkkailulentoja. Lentojen materiaalit ovat kaikkien sopijamaiden saatavilla. Venäjä on ollut sopimuksen piirissä vuodesta 2001.


Jaa tämä sivu