SRA:n SM-kisat vietiin läpi Heinolassa ja Kouvolassa

Paavo Airo
IMG_7409
SRA:n SM-kisoihin osallistui yhteensä yli 200 kilpailijaa.
Paavo Airo Heinola

Tämän vuoden SRA:n eli sovelletun reserviläisammunnan SM-kisat järjestettiin poikkeuksellisesti kahdella paikkakunnalla: Heinolassa ja Kouvolassa. Kaikkia 12:a rastia ei voitu pitää Heinolassa, joten kisojen vetovastuussa ollut Sotilaspoliisi Eskadroona Lahden kilta ry sai apuja Kymenlaaksosta.

Kilpailun varajohtaja Marko Patrakka oli kiitollinen avusta, jonka päijäthämäläiset saivat.

– Eihän mikään yhdistys yksin pysty järjestämään tällaista kisaa”, Patrakka sanoi.

Kisoihin saatiin apuja myös Puolustusvoimilta Karjalan prikaatista, muun muassa autoja. Puolustusvoimien tuki on merkittävä tämän tyyppisissä reserviläiskisoissa merkittävä, vaikka paljon syntyy puhtaasti reserviläisten omin voimin.

IMG_7382
Marko Patrakka esitteli kiväärejä, jollaisia reserviläiset käyttävät SRA-kisoissa. Kuva: Paavo Airo

Kuivuus otettiin huomioon

11.–12. elokuuta järjestetyissä kisoissa kilpaili yhteensä yli 200 ampujaa. Patrakan mukaan enempää ei olisi voitu ottaa, jotta kisa saatiin vietyä läpi sopivassa ajassa. Kilpailijat valittiin karsintojen kautta eri piireistä.

– Ely-keskus antaa raamit sille, koska kisan on oltava ohi ja niin edelleen. Tunkua näihin kisoihin olisi ollut, varsinkin kun Ruotsissa jouduttiin perumaan practicalin EM-kisat tulipalojen vuoksi.

Myös SRA:n SM-kisoissa piti ottaa huomioon pitkään jatkunut kuivuus ja tulipalojen riski. Vaikka ammunta itsessään ei tulipaloja sytytä, olivat järjestäjät huolehtineet sammutusvälineistä.

Tupakkapaikkoja oli vain pari ja jokaisella ampumapaikalla 40 litraa vettä. Vaahtosammuttimiakin oli varattu.

– Kisoissa täytyy olla turvallisuussuunnitelma. Puolustusvoimiltakin on tullut omat käskynsä, muun muassa ensiavusta on huolehdittava, Patrakka kertoi. 

IMG_7385
Laskuvarjojääkärirastilla ammuttiin valjaissa roikkuen. Kuva: Paavo Airo

Teemana sotilastyypit

Sovellettu reserviläisammunta on suomalainen laji. Kisoja paikan päällä seuranneen Reserviläisurheiluliiton toiminnanjohtajan Risto Tarkiaisen mukaan laji on jopa suojattu patentilla. SRA on alkanut levitä myös ulkomaille. Lajia on käyty kouluttamassa virolaisille, ja kiinnostusta on myös Tšekissä.

SRA on toiminnallista ammuntaa, ja sen tyyppistä ammuntaa kyllä harrastetaan myös muualla. SRA on kuitenkin kehitetty erityisesti suomalaisia reserviläisiä ajatellen.

Tänä vuonna SM-kisojen teemana oli Puolustusvoimat 100 vuotta. Rastit liityivät tiettyihin sotilastyyppeihin kuten laskuvarjojääkäri, tarkka-ampuja ja lapiojääkäri. Esimerkiksi laskuvarjojääkäri tarkoitti sitä, että reserviläiskiväärillä ammuttiin valjaissa roikkuen, ikään kuin sotilas olisi jäänyt laskuvarjonsa kanssa puuhun roikkumaan. Lapiojääkärissä taas ideana oli, että kilpailija on kaivamassa miinaa mökin edustalle ja tulee yllätetyksi. Tämän jälkeen hänen tuli selviytyä ”vihollisia” kuvanneista Jastereista pistoolilla.

 

Tulokset netissä

Kahdella paikkakunnalla järjestetyissä kisoissa pystyi seuraamaan tuloksia netin kautta. Kisoissa käytettiin ruotsalaisen SSI:n (Shoot’n Score It) tulospalvelua, jolla tulokset saatiin näkyviin nopeasti.

Patrakka kertoi, että myös muun muassa reservin ampumamestaruuskisojen kaltaisia tapahtumia silmällä pitäen ollaan kehittämässä uutta, saman tapaista SSI-järjestelmää.

– Se on jo aika pitkällä, hän valotti.

 

Kaikki SRA:n SM-kisojen tulokset netissä osoitteessa resul.fi/tulos/sra-sm-2018/


Jaa tämä sivu