SPEK ei näe tarvetta kriisiä tai sotaa varten ohjeistavan kirjan jakamiseen Suomessa

Kuvakaappaus, dinsakerhet.se
kriisiopas
Suomennetussa versiossa Jos kriisi puhkeaa tai sota syttyy sanotaan muun muassa, että "Jos jokin maa hyökkää Ruotsiin, emme anna koskaan periksi."
Paavo Airo

Ruotsissa keväällä jokaiseen kotiin jaettu ohjekirja Om krisen eller kriget kommer (suom. Jos kriisi puhkeaa tai sota syttyy) herätti laajaa mediahuomiota Suomessa asti. 20-sivuisessa oppaassa annettiin neuvoja muun muassa ruoan, veden ja lämmön saatavuuden varmistamiseen kriisitilanteessa ja annettiin vinkkejä propagandan tunnistamiseen. Asiasta kertoi keväällä muun muassa Ilta-Sanomat.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK ei näe tarvetta vastaavan ohjekirjan jakamiselle suomalaisille kotitalouksille. SPEK:n mukaan oppaan jakaminen ei ole perusteltua, koska Suomessa on hyvä ja vahva varautumisen kulttuuri ja kansallinen varautuminen sotaan ja maanpuolustukseen nauttii laajaa kannatusta. Ei siis ole tarvetta erikseen korostaa sodan mahdollisuutta.

SPEK:n mukaan Ruotsin tyylinen kampanja myös herättäisi turhaa huolta ja vääriä mielikuvia. Kun ihmisten arkikokemukseen eivät kuulu sota tai sen kaltaiset olosuhteet, on vastaanotto huono.

– Suomessa olemme lähteneet käytännönläheisimmin liikkeelle, ihmisten arjesta, ihmisten omilla ehdoilla, SPEK:n johtaja Karim Peltonen sanoo.

Peltosen mielestä kotiin jaettava esite on hyvin vanhanaikainen media, joka puhuttelee ehkä vanhempaa ikäluokkaa, mutta on liian karkea työkalu koko kansan tavoittamiseen.

 

Ruotsissa jaettu esite herätti epäluuloakin

Keski-Ruotsin yliopiston tutkijan Minna Lundgrenin mukaan esitteen julkaiseminen Ruotsissa herätti jopa epäluuloa. Esitettä pidettiin taustapropagandana Natoon liittymisen puolesta ja puolustusmäärärahojen lisäämiseksi.

Lundgren työskentelee yliopiston Risk and Crisis Research Center -yksikössä ja on perehtynyt riskiviestintään ja kotitalouksien varautumiseen.

Lundgrenin mukaan Ruotsin yhteiskunta- ja valmiusviraston tuottaman esitteen taustalla on tarve informoida väestöä siitä, mitä pitää tehdä, jos asiat eivät mene kuten pitäisi. Ruotsalaiset kokivat painetun oppaan tarpeelliseksi tällä hetkellä.

– Ruotsissa on elänyt pitkään toive painetusta riskiviestinnän materiaalista. Esite jaettiin kaikkiin ruotsalaisiin koteihin. Painotuotteen käyttö koettiin hyväksi. Tieto on saatavilla koko ajan ja kaikille ihmisille riippumatta esimerkiksi sähkön saannista tai IT-valmiuksista, Lundgren sanoo.

Oppaassa puhutaan niin perinteisestä sodasta kuin kyberhyökkäyksestä tai terroristihyökkäyksestä.

– Samat varautumisen keinot ovat käytössä kriisissä ja sodan aikana. Haastavia tilanteita voivat aiheuttaa sää, sähkökatkos tai jokin paikallinen kriisi.

SPEK järjesti maanantaina keskustelutilaisuuden, joka käsitteli riskiviestintää.

Suomennettu ruotsalainen Jos kriisi puhkeaa tai sota syttyy -opas on luettavissa osoitteessa www.dinsakerhet.se. Oppaan on tuottanut Ruotsin valtion viranomainen MSB, jonka tehtävänä on varmistaa, että yhteiskunta oppii paremmin ehkäisemään ja käsittelemään onnettomuus- ja kriisitilanteita. 


Jaa tämä sivu