Sotilaallinen varustus lisämausteena SRA:n TST-cupissa

Toni Sarro
2016-09-28 01.21.42
SRA:n TST-cupissa voidaan ampua niin pistoolilla, haulikolla kuin kiväärillä.
Paavo Airo Helsinki

Reserviläiset ovat kuluneen vuoden aikana kilpailleet ensimmäisen virallisen TST-cupin merkeissä. TST-cupiin kuuluu erilaisia SRA-kisoja (sovellettu reserviläisammunta), jotka suoritetaan vähintään 12 kilon taisteluvarustuksessa. Kisojen teemat vaihtelevat – esimerkiksi tämän kauden viimeinen kilpailu on pimeäammuntana suoritettava Hyvinkään Hämärähomma joulukuussa.

– Varusteissa tulee huomioida niiden toimivuus. Tämä olikin yksi TST-sarjan perustamisen syitä, koska näin reserviläiset saavat syyn hankkia hyviä varusteita ja kenttätestaavat niitä SRA-kilpailuissa ja -harjoituksissa, SRA-ylituomari Jari-Pekka Walden Valkeakosken Reserviupseerikerhosta sanoo.

Ampuma-asekouluttajanakin toimiva Walden kertoo aseiden ja varusteiden kehittämisen tuovan lisämielenkiintoa harrastukseen.

– Varusteiden kestävyys, toimivuus ja taskujen sijoittelu joutuu todelliseen testiin, kun varusteita käytetään pitkiä aikoja ja varusteiden tulisi olla saatavissa erilaisissa ampuma-asennoissa ja tilanteissa, hän jatkaa.

TST-cupissa on paljon yhdistelmäammuntaa. Usein ammutaan sekä haulikolla että pistoolilla, mutta jopa kolmenkin aseen kisoja voi silloin tällöin olla. Kun parin aseen lisäksi kilpailijan pitää kantaa muun muassa ensiapuvälineitä, litra vettä ja monitoimityökalua, on olennaista sijoittaa kaikki varusteet hyville paikoille.

– Kamojen pitää olla helposti käytettävissä. Kaiken kaikkiaan tämä on hyvin monipuolista, sillä SRA:n TST-sarjassa ammutaan kaikista asennoista, lajia harrastava Toni Sarro Porvoon Reserviupseerikerhosta sanoo. 

Monien kilpailijoiden varustuksen paino ylittää reilustikin 12 kilon minimin. Sarro arvelee kanssakilpailijoiden varustusten painavan enimmillään yli 20 kiloa.

– Kun kilpailimme Hätilässä, siellä minulla punnittiin 16,5 kilon varustus. Paidan alla oli vielä luotiliivi, joka olisi tarvittaessa lisätty painoon. Varustuksen paino riippuu vähän kilpailijan koostakin.

2016-09-28 01.03.34
TST-cupissa on tärkeää sijoitella varusteet niin, että ne ovat helposti saatavilla eivätkä häiritse suoritusta. Kuva: Toni Sarro

Myös SM-kisoissa TST-sarja

TST-cupin yhteislaukausmäärät ovat vuositasolla kymmeniä tuhansia. Sarron mukaan yhdeksässä ensimmäisessä osakilpailussa ammuttiin yhteensä yli 24 000 laukausta. Kilpailijoita oli ollut yhteensä noin 100.

TST-sarja oli elokuussa myös SRA:n SM-kisoissa, jotka järjestettiin Sotinpurolla. Sinne päästäkseen piti selvittää alueellinen karsinta.

– Aluekarsintojen muoto riippuu piireistä, jokainen piiri määrittelee ne itse. Esimerkiksi Uudellamaalla oli neljä karsintakisaa, joista osan kisoista tuloskeskiarvo laskettiin. Kaikkiin neljään ei siis ollut pakko osallistua, Sarro kertoo.

Waldenin mukaan laji kiinnostaa Suomen lisäksi myös Virossa. Hän kertoo Suomessa olevan yli 7 000 SRA:n harrastajaa, ja että ensi vuoden TST-cupissa olisi tarkoitus järjestää yksi osakilpailu Virossakin.

 

Ei hampaat irvessä

SRA-kisoissa kilpaillakseen tulee käydä SRA-kurssi, joita paikalliset reserviläisyhdistykset järjestävät. Helpoiten SRA:n pariin pääsee kysymällä asiasta paikallisyhdistykseltä.

– Ensin kannattaa kerätä kokemusta normaalisarjasta ja sitten tulla mukaan TST-sarjaan. Se riippuu tietysti myös ampumakokemuksesta. On minulla kavereita, jotka ovat tulleet saman tienkin mukaan TST-sarjaan, Sarro sanoo.

Sarro kuvailee tapahtumia hauskoiksi ja porukkaa sosiaaliseksi. Hampaat irvessä ei väännetä, mikä ei sinänsä ampumaurheiluun sovikaan. TST-cupissa jaettavat palkinnot ovat yhteistyökumppaneilta saatuja, muun muassa Glock-pistooli, CPE:n ballistinen suojaliivi ja aseiden osia.

– Itse aloitin SRA-kisoissa itseäni vastaan kilpailemalla. Ensimmäisessä kilpailussa olin noin 40 osallistujan joukossa 15:s ja olin tosi tyytyväinen. Myöhemmin aloin kilpailla TST-sarjassa, Sarro kertoo.

 

TST-cupin nettisivut löytyvät osoitteesta tst.ammunta.net.

 

Varusteet

Vähintään näitä pitää kantaa yllään

 • Pistooli
 • 90 kiväärin patruunaa kolmessa lippaassa ja 30 pistoolin patruunaa kahdessa lippaassa
 • 1 litra vettä
 • Veitsi/monitoimityökalu
 • Valaisin
 • Käsineet
 • Asekäyttöön sopiva hihna
 • Ensiapuvälineet
 • TST-liivi
 • Kenttäkelpoinen pitkälahkeinen ja -hihainen vaatetus sekä kenttäkelpoiset pitkävartiset jalkineet
 • Varusteiden tulee painaa yhteensä vähintään 12 kg

Artikkeli on julkaistu myös Reserviläisen numerossa 7/2016.


Lue myös: 

Jaa tämä sivu