Sodassa käytetty Sturm-rynnäkkötykki ehostettiin Säkylässä

Pertti Huitu
DSC06411
Uutta maalia pintaan. Sturm oli päässyt ruostumaan pahasti käytöstä poiston jälkeen.
Paavo Airo

Satakuntalaiset talkoolaiset viettivät viime viikon vanhaa Sturm-rynnäkkötykkiä kunnostaen. Säkylän talvi- ja jatkosotamuseon kesänäyttelyssä vetonaulana toiminut Sturm sai talkoiden myötä uuden ilmeen. Noin 15 hengen talkoojoukko maalasi vaunun alkuperäiseen väriinsä PP Painting Porin tekemien hiekkapuhalluksen ja ruiskumaalauksen jälkeen. Talkoolaiset tekivät myös pohjamaalauksen. Vaunun kunnostusta jatketaan vielä maastomaalauksella ja sisäosien kunnostuksella, joka on ensi kesän projekti. 

Kyseinen saksalainen Sturmgeschütz III on tullut Suomeen vuonna 1944. Sturmia käytettiin Lapissa torjuntatehtävissä, minkä jälkeen se oli Lappeenrannan lentokentän tykkiasemana. Sturm on Säkylän museossa lainassa Sotamuseon kokoelmista.

– Sturm on meillä lainassa ainakin viisi vuotta. Sotamuseohan on vain tyytyväinen, kun kunnostamme sitä, museonhoitaja, reserviupseeri Ilpo Nurmi sanoo.

DSC06402
Näin ruosteinen Sturm oli ennen kunnostusta.

Arvoksi arvioitu noin 250 000 euroa

Nurmi kertoo museoväen arvioineen Sturmin arvoksi noin 250 000 euroa. Laskelma perustuu muun muassa siihen, että ”eräs romu myytiin hiljattain 180 000 eurolla”. Vastaavia rynnäkkötykkejä ei enää Suomessa ole montaa jäljellä. Yksi löytyy Haminan Reserviupseerikoulun edestä, toinen Sotamuseolta ja useampi Panssarimuseolta, Nurmi luettelee. Panssarimuseolla on vielä pari liikkuvaakin versiota. Säkylän kappaleessa ei moottoria enää ole.

– Näitä tuotiin aikoinaan 59 kappaletta Suomeen, Nurmi taustoittaa.

Viimeiset armeijan Sturmit poistettiin käytöstä 1980-luvulla.

Museon apuun kutsuma talkooväki oli Panssarikillan organisoimaa, ja se sai vahvistuksia Satakunnan Asehistoriallisesta Seurasta. Panssarikillan Satakunnan osaston ja Satakunnan asehistoriallisen Seuran puheenjohtaja, insinöörimajuri evp Hari Henry Paattimäki kuvaili tehtävää ainutkertaiseksi.

– Tällainen tehtävä tuskin tulee kohdalle toista kertaa, Paattimäki sanoi.

Satakunnan Asehistoriallinen Seura on kunnostanut viime aikoina myös Örön linnakkeen Obuhov-tykin sekä aikaisemmin Reposaaren Junnilan Canet-tykin.


DSC06413
Lopulta Sturmista tuli tämän värinen.
 

Lue myös: Joukkorahoituksella vaunut suojaan 

Juttua muokattu 15.9. klo 9.30.

Jaa tämä sivu