SK: Kosovo haluaa oman armeijan äkkiä

Istock
kfor istock
Kosovon armeija toimisi KFOR-joukkojen rinnalla. Kuvassa saksalainen KFOR-joukkojen panssaroitu ajoneuvo.
Paavo Airo

Suomen Kuvalehti kirjoittaa, että Kosovolla on kiire perustaa oma armeija. Presidentti Hashim Thaçi on uhannut erota, ellei Kosovon parlamentti hyväksy hänen aloitettaan turvallisuusjoukkojen muuttamisesta asevoimiksi. Naton kouluttamien joukkojen muuttamista asevoimiksi on valmisteltu pitkään, mutta nyt Thaçi aikoo runnoa uudistuksena parlamentissa perustuslain ohi. Nato, Yhdysvallat ja EU ovat tuominneet aikeet.

Kosovon serbeillä on parlamentin äänestyksessä paljon valtaa. He vastustavat Kosovon armeijaa.

– Perääntyminen ei ole vaihtoehto. Turvallisuusjoukot muutetaan armeijaksi, Kosovon serbien kanssa tai ilman, Thaçi sanoi Balkan Insightin mukaan.

 

Kosovo pelkää Serbian liittävän pohjoisen serbialueen itseensä

Kiireen taustalla on Kosovon poliittisen johdon pelko siitä, että Serbia liittää Kosovon pohjoisen serbialueen itseensä samaan tapaan kuin Venäjä teki Krimille. Kosovo julistautui itsenäiseksi Serbiasta vuonna 2008, mutta Serbia ei ole tunnustanut itsenäisyyttä. Suurin osa EU-maista on tunnustanut itsenäisyyden, Espanjaa, Slovakiaa, Romaniaa, Kreikkaa ja Kyprosta lukuun ottamatta.

Kosovo pitää Venäjän vaikutusvaltaa etenkin Serbiassa turvallisuusuhkana. Venäjä ei ole tunnustanut Kosovon itsenäisyyttä.

Kosovon presidentti on saanut armeijan perustamisaikeilleen tukea muun muassa Albaniasta ja Kroatiasta.

 

Armeija toimisi KFOR-joukkojen rinnalla

SK:n mukaan armeijan perustaminen maksaisi 65 miljoonaa euroa. Se toimisi Nato-johtoisten KFOR-rauhanturvajoukkojen rinnalla.

Suomen puolustusvoimat osallistuu tällä hetkellä YK:n valtuuttamaan KFOR-operaatioon (Kosovo Force) 20 henkilön voimin. Operaation tehtävänä on sotilaallisella läsnäololla estää vihamielisyyksiä ja taata rauha monietnisessä Kosovossa. Suomalaiset toimivat esikunta- ja yhteysupseeriryhmässä Drenasin alueella.

Yhteensä Kosovossa on yhä noin 5 000 rauhanturvaajaa. Parhaimmillaan Kosovossa on ollut 2000-luvun alussa yli tuhat suomalaista rauhanturvaajaa.


Jaa tämä sivu