"Sanoma saatava nykyistä yhtenäisemmäksi"

OP
Reijo Karhinen
Reijo Karhisen mukaan Maanpuolustuksen tuki aloittaa uuden strategian työstämisen vielä tänä talvena.
Tuomas Kaarkoski Helsinki

Vuosittain yli 600 000 euroa taloudellista tukea vapaaehtoiselle maanpuolustustyölle jakava Maanpuolustuksen tuen hallitus (MPT) saa tammikuun alussa uuden vetäjän, kun Reijo Karhinen aloittaa puheenjohtajakautensa.

OP-Pohjola-finanssiryhmän pääjohtajana työskentelevä Karhinen paljastaa, että myöntävästi vastaaminen nykyisen puheenjohtajan Jukka Härmälän puheenjohtajatiedusteluihin ei käynyt hetkessä.

– Jouduin viikon päivät pohtimaan asiaa. Vastakkain taistelivat oma ajankäyttö ja sisäinen tunne. Järkisyyt sanoivat, että josko nyt rajaisit vähän sitä ajankäyttöäsi, mutta tunnesyyt käänsivät tilanteen eräänlaiseksi motiksi. Minun piti löytää tunneperäiselle päätökselle myös järkiperusteet. Oma luonne ei antanut periksi kieltäytyä. Asevelvollisuus lankesi toisen kerran, Karhinen toteaa hymyillen.

Karhinen kertoo suhtautumisensa maanpuolustukseen kumpuavan kodinperintönä. Lapsuudesta mieleen ovat jääneet yhdessä isän kanssa ovelta ovelle tehdyt viljakeräykset sotainvalideille .

– Se perustyö, jonka äärellä MPT:ssäkin kokoonnumme, on jo itsessään niin puhuttelevan tärkeä. En olisi tässä, jos asia ei kumpuaisi jostakin hyvin sisältä.


Yhteinen sanoma löydettävä

Karhisen mukaan MPT:n puheejohtajana ja hänen nykyisessä päivätyössään on paljon samoja elementtejä.

– Osuuspankissa keskusyhteisö on näiden itsenäisten pankkien palvelija. Pitää pystyä tekemään yhteinen asia niin mielenkiintoiseksi, että kaikki kokevat sen mielekkääksi. Ryhmän yhtenäisyys menee yli kaiken.

Juuri yhtenäisyys on se asia, jossa vapaaehtoisessa maanpuolustuskentässä on Karhisen mukaan eniten petrattavaa. Hänen mukaansa yhteinen sanoma on perusedellytys sille, että MPT:n varainhankinta onnistuu tulevaisuudessakin.

Veteraanit vähenevät, yhä harvemmalla on liittymäkohtia sota-ajan sukupolviin ja monella päätöksistä vastaavalla yritysjohtajalla ei välttämättä ole minkäänlaista Suomi-taustaa. Näiden asioiden takia viestin tärkeys ja selkeys on Karhisen mielestä avainasemassa.

– Tukipäätöstä tekevälle on hyvin tärkeää, että hän saa kuulla tarinan eli mihin tarkoitukseen rahat menevät. Meidän yksi keskeisimmistä haasteista on se, että kenttä ei ole viestiltään ehyt. Mitä kauemmaksi kuljetaan sotien ajoista, sitä tärkeämpää on, että maanpuolustustyössä on yksi yhteinen viesti ja siinä mahdollisimman selkeä rakenne.

Karhinen on aiemmin ollut mukana MPT:n valtuuskunnan jäsenistössä, mutta siitä huolimatta hän sanoo järjestörakenteen kunnollisen hahmottamisen olevan työlästä.

– Meidän pitää olla itsellemme rehellisiä. Jos emme pysty eheyttämään tätä viestiä, niin meillä ei ole edellytyksiä pitkässä juoksussa kasvattaa varainhankintaa, päinvastoin. Pitää nöyrästi istua alas ja tunnustaa, että meillä on viestissä kirkastamisen aihetta.


Vuosi 2017 kriittinen

Karhisen mukaan uuden strategian hiominen alkaa jo tänä talvena. Maanpuolustus on monessakin mielessä tunnepitoinen asia. Karhisen visioissa vuosi 2017 ja itsenäisen Suomen 100-vuotinen taival ovat varainhankinnalle loistavia mahdollisuuksia. Juhlavuosi voisi Karhisen mukaan muodostua järjestökentät yhdistäväksi tekijäksi.

– Minun haaveeni on isänmaalle tärkeän vuoden 2017 hyödyntäminen. Silloin meidän keskeisillä vapaaehtoisilla maanpuolustusjärjestöillä pitäisi olla yhteinen viesti. Odotan paljon tulevalta strategiatyöltä ja siltä mitä pystymme vuoden 2017 ympärille ideoimaan.


Jaa tämä sivu