Säätiöille uusia puheenjohtajia

Janne Kosonen Helsinki

Sotavahinkosäätiön puheenjohtajaksi on valittu vakuutusneuvos Harri Kainulainen (67) edesmenneen pitkäaikaisen puheenjohtajan, vakuutusneuvos Peter Küttnerin jälkeen. Kainulainen on säätiön kuusikymmenvuotisen historian neljäs puheenjohtaja.

Kainulainen on työskennellyt järjestö-, pankki-, kulttuuri- sekä vakuutusalalla ja jäi eläkkeelle vuonna 2007 Lähivakuutusryhmän toimitusjohtajan tehtävästä. Hän on ollut useissa johtavissa luottamustehtävissä muun muassa SPR:ssä, vapaaehtoisessa maanpuolustuksessa, pelastusalalla, monissa säätiöissä sekä urheilujärjestöissä. Hän on Suomen Golfliiton liittovaltuuston sekä Joroisten Kartanogolfin puheenjohtaja. Hänen harrastuksiaan ovat metsästys, mökkeily Juvalla, liikunta, musiikki ja avovedessä uinti ympäri vuoden. Sotilasarvoltaan Kainulainen on majuri (res).

Suomessa toimi sotavuosina 1939-45 sotavahinkolain perusteella vakuutusyhtiöiden perustamat Sotavahinkoyhdistys ja Irtaimiston sotavahinkoyhdistys, jotka korvasivat sotien aikana kiinteistöille ja irtaimistolle aiheutuneet vahingot. Kun viimeiset sotavahinkokorvaukset oli maksettu, sotavahinkoyhdistykset lopettivat toimintansa ja vuonna 1954 perustettiin Sotavahinkoyhdistyksen säätiö, jolle lahjoitettiin korvaustoiminnasta jäljelle jääneet varat. Vuonna 2003 säätiön nimi muuttui Sotavahinkosäätiöksi.

Säätiön lahjoitusvarat ovat 60 vuoden aikana yli kymmenkertaistuneet ollen nykyisin noin 22 miljoonaa euroa, vaikka samaan aikaan on jaettu apurahoja ja avustuksia yli 10 miljoonan euron arvosta. Jakovaroista puolet on annettu tutkimus-, opetus- ja julkaisutoimintaan, kolmannes veteraaniavustuksiin ja loppuosa maanpuolustukselliseen toimintaan, saajina muun muassa RUL, RES, MPKL ja Kadettikunta.

Suomen Marsalkka Mannerheimin perinnesäätiölle uusi puheenjohtaja

Kenraalimajuri Juha-Pekka Liikola aloitti vuoden alussa Suomen Marsalkka Mannerheimin perinnesäätiön uutena puheenjohtajana. Hän seuraa tehtävässään kenraalimajuri Sami Sihvoa, joka jatkaa edelleen säätiön hallituksen jäsenenä. Liikola siirtyi reserviin syksyllä 2014 maavoimien esikuntapäällikön tehtävästä. Aikaisemmin hän on toiminut mm. Etelä-Suomen sotilasläänin komentajana ja Kaartin Jääkärirykmentin komentajana. Hän on ollut myös Kadettikunnan puheenjohtaja.

Suomen Marsalkka Mannerheimin perinnesäätiö on vuonna 1973 perustettu säätiö, jonka tärkeimpänä tehtävänä on Suomen Marsalkka Mannerheimin muiston vaaliminen. Lisäksi säätiö tukee taloudellisesti Suomen sotia koskevan sotahistorian tutkimustyötä sekä suomalaisten upseerien koulutusta.

Säätiön peruspääoman muodosti aikanaan Suomen Marsalkka Mannerheimin ratsastajapatsasvaltuuskunnan tarkoitukseen luovuttamat varat.

Säätiö järjestää vuosittain kunnianosoituksia Suomen Marsalkka Mannerheimin kuolinpäivänä 28.1. Hietaniemessä ja syntymäpäivänä 4.6. ratsastajapatsaalla. Joka toinen vuosi säätiö myöntää sotahistorian palkinnon, jonka määrä on 5000 euroa. Lisätietoja säätiöstä löytyy netistä: www.mannerheiminperinnesaatio.fi


Jaa tämä sivu