Ruotuväki: RK 62 -rynnäkkökivääriä uudistetaan – ”mahdollistaa tarkat laukaukset”

Tero Tuominen
Taistelija2020_6_reservilainen_0912_terotuominen
Uusi RK 62 muistuttaa hieman kuvan RK 95 -asetta, jota Maavoimat esitteli kesällä 2012 osana Taistelija 2020:n esittelyä. Olennaisia uudistuksia ovat säädettävä perä ja lisälaitteiden kuten pimeätähtäimen kiinnitysmahdollisuus.
Paavo Airo Helsinki

Puolustusvoimat uudistaa RK 62 -rynnäkkökivääriä. Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) valtuutti joulun alla Puolustusvoimat hankkimaan aseiden modernisoinnin Millog oy:ltä. Hankintaan kuuluvat modernisointityö vuonna 2017 ja optio vuosille 2018–2020. Modernisoituja aseita toimitetaan vuosina 2017–2020.

Ruotuväki-lehti kertoo uusien RK 62 -aseiden muistuttavan osittain nyt jo käytössä olevia RK 95 –rynnäkkökiväärejä.

– Melkein kaikista tärkein uudistus on aseen perän säätömahdollisuus, jotta taistelija pystyy ampumaan optimaalisesti eri tilanteissa. Modernisoinnin myötä myös aseen rekyyli vaimenee, mahdollistaen tarkat laukaukset, jalkaväen tarkastaja, eversti Heikki Taavitsainen sanoo Ruotuväelle.

Myös RK 95:n perässä on säätömahdollisuus, taittoperä. Niitä on käytetty vain osassa joukko-osastoista RK 62:n rinnalla. Uusiin RK 62 -aseisiin tulee mahdollisuus punapiste- ja pimeätähtäimiin. Puolustusministeriön mukaan uusiin RK 62 -aseisiin tulee teleskooppisesti säädettävän olkatuen lisäksi uusi vaihdin, optisen tähtäimen jalusta sekä taktinen kantohihna.


"Kotimaisuutta suosittu niin pitkälle kuin mahdollista"

Hankinnan kokonaisarvo on optiovuosineen 12,6 miljoonaa euroa. Sopimuskaudella vuonna 2017 arvo on 3,1 miljoonaa euroa, ja optiovuosien 2018–2020 yhteisarvo on 9,5 miljoonaa euroa.

Hankinnan kotimaisuusaste on 80 prosenttia kokonaisarvosta. Työllistävä vaikutus on 50 kotimaista henkilötyövuotta. Hankinta on osa Puolustusvoimien Taistelija 2020 -hanketta, jossa sotilaan varustusta kehitetään.

– Apuna on monia alihankkijoita, sillä hanke rakentuu useista pienistä paloista. Kotimaisuutta on tietty suosittu niin pitkälle kuin mahdollista, Taavitsainen sanoo Ruotuväelle.


Jaa tämä sivu