Reserviläisten Vapepa-ryhmät auttavat kadonneiden etsinnässä

Raimo Jäykkä
Etsintäharjoitus 2_Kuva Raimo Jäykkä
Etsintäharjoituksissa pidetään jatkuvasti muihin yhteyttä.
Elina Hyypöläinen

Tehtäviinsä koulutetut ja toimintavalmiit vapaaehtoiset ovat keskeisiä niin reserviläisten kuin Vapaaehtoisen pelastuspalvelun (Vapepa) toiminnalle. 

– Varusmiespalveluksen jälkeen keskityin työntekoon ja vietin 12 vuotta ulkomailla. Suomeen paluun jälkeen olen osallistunut reserviläisten toimintaan lähes 30 vuotta. Nyt toimin Kuopion Reserviläisissä, joilla on oma hälytysryhmä Vapepassa. Sitä kautta päädyin mukaan, kertoo Vapepa-aktiivi, sotilasmestari (res.) Raimo Jäykkä.

Reserviläisten omia Vapepa-hälytysryhmiä on noin 50 ympäri Suomen. Niihin kuuluu satoja ihmisiä. Reserviläiset osallistuvat tyypillisesti kadonneiden etsintätehtäviin eri rooleissa aina rivietsijästä Vapepa-johtajaan saakka.


Vapepalaiset koulutetaan tehtäviin

Jäykkä on käynyt Vapepan peruskurssit Kuopion Reserviläisten kautta. Viimeisimpänä hän suoritti Vapepa-johtaja-kurssin. Aktiivisena reserviläisenä hän on osallistunut aktiivisesti Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) kursseille.

– Vapepa on viranomaisten kanssa yhdessä tehtävää toimintaa, johon liittyy reserviläisistä tuttu tapa toimia: selkeät ohjeet ja rajat siitä, mitä tehdään tai ei tehdä, Jäykkä kiteyttää.

– Aina kun mahdollista, olen osallistunut harjoituksiin. Esimerkiksi viime vuonna osallistuttiin Rissalassa viranomaisjohtoiseen lento-onnettomuusharjoitukseen, jossa matkustajakone putosi maahan lentokentän lähellä. Esitimme sekä huolestuneita omaisia että toisaalta vapaaehtoisia auttajia, jolloin olimme omaisten tukena henkisen tuen opeilla.


Uutta oppimassa

Pohjois-Savon vapepalaiset opettelevat MSO-järjestelmän hyödyntämistä. MSO on poliisin käyttämä johtamisjärjestelmä. Siinä hyödynnetään todennäköisyyspäätelmiä, joita tehdään kadonneen henkilön taustatietojen sekä aiempien katoamistapausten perusteella. Päätelmien perusteella määritetään etsintäalueen keskeisimmät etsintälohkot ja laitetaan ne tärkeysjärjestykseen. Etsintä aloitetaan parhaiten kyseiseen katoamistapaukseen sopivalla lohkolla.

– Huhtikuussa meillä oli MSO-menetelmään liittyvä harjoitus. Teimme ennakkotehtäviä ja harjoituksessa sitten katsottiin, miten hyvin olimme onnistuneet määrittelemään etsintälohkot, Jäykkä kertoo.

Vapepalaisista koottiin johtoryhmä johtamaan operatiivista toimintaa.

– Etsittävä henkilö oli aiemmin lähetetty maastoon. Tehtävänämme oli jalkapartioida alueella. Lohkot tarkistettiin kahdesti – välillä lohkokohtaisia tietoja annettiin johtoryhmälle.

Harjoitus kuten etsinnätkin päättyvät ilmoittautumiseen johtopaikalla sekä palautetilaisuuteen.


Reserviläisten ja Vapepan toiminnat liittyvät hyvin toisiinsa

Yhteiskunta saa paljon apuja järjestöjen kautta tiukkoihin tilanteisiin. Jäykän mukaan Vapepan tehtävät liittyvät hyvin MPK:n kautta käytyihin kursseihin ja antavat valmiuksia toimia monenlaisissa tilanteissa.

Reserviläisten ja Vapepan välillä on etsitty paikallisiin tarpeisiin sopivia yhteistyömuotoja. Esimerkiksi Pohjanmaalla MPK ja Vapepa kouluttivat reserviläisjoukon heille suunnitellussa koulutusputkessa suoraan maastojohtajiksi asti. Kun etsintä on painottumassa pienempien ja joustavien toimintaryhmien hyödyntämiseen, korostuu koulutettujen, ryhmänjohtamiseen tottuneiden henkilöiden tarve.


Mikä on Vapepa?

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu on 52 järjestön verkosto, jonka hälytysryhmät tukevat viranomaisia onnettomuuksissa ja muissa kriisitilanteissa. Useimmiten Vapepa hälytetään kadonneen ihmisen etsintään, mutta vapaaehtoisia tarvitaan myös esimerkiksi antamaan henkistä tukea, ohjaamaan liikennettä ja auttamaan evakuoinneissa. Vapepalaiset toimivat maalla, vesialueilla ja ilmassa.

Ilmi-yhteisharjoitus on hyvä tilaisuus tutustua Vapepa-toimintaan

Vapepa juhlistaa 100-vuotiasta Suomea järjestämällä Ilmi 2017 -yhteisharjoituksen. Harjoituksia järjestetään eri puolella Suomea. Harjoitukset huipentuvat Ilmin päivänä 26.8.2017.

Katso tapahtumapaikkakunnat ja ajankohdat Vapepan tapahtumakalenterista vapepa.fi/tapahtumakalenteri


Jaa tämä sivu