Reserviläisliitto tarjoaa Ruotsille koulutusapua

Ruotsin puolustusvoimat
ruotsi
Mikko Savolan mukaan Reserviläisliitto on mielellään mukana rakentamassa uudelleen Ruotsin maavoimien suorituskykyä
Tuomas Kaarkoski

Reserviläisliiton Puheenjohtaja Mikko Savolan mukaan Reserviläisliitto on mielellään mukana rakentamassa uudelleen Ruotsin maavoimien suorituskykyä.

Viikonloppuna Orimattilassa puhunut Savola muistutti, että puolustuksellinen suorituskyky voidaan ajaa nopeasti alas, mutta sen uudelleenrakentaminen on paljon hitaampi prosessi.

Ruotsi nousi ajankohtaiseksi aiheeksi, kun viime viikolla Ruotsin puolustusvoimien henkilöstöhuollon selvityksessä esitettiin yleisen asevelvollisuuden palauttamista.

– Tulee kulumaan useita vuosia ennen kuin Ruotsilla on taas merkittävää sodan ajan suorituskykyä maavoimien osalta, Savola totesi.

Savola muistutti, että Suomella oli aikanaan merkittävä rooli Viron puolustuskyvyn synnyttämisessä. Puolustusvoimat koulutti Virolle kantahenkilökuntaa ja reserviläisjärjestöt lähettivät paikan päälle kouluttajia sekä tukivat toimintaa taloudellisesti. Ruotsille voitaisiin Savolan mukaan nyt tarjota samanlaista konsultointi- ja koulutusapua.

– Tilanne on siten hieman samansuuntainen kuin uudelleen itsenäistyneessä Virossa, joka joutui 1990-luvulla rakentamaan puolustuksensa pitkälti tyhjästä. Reserviläisliitosta löytyisi runsaasti tietotaitoa, josta olisi ruotsalaisille tässä tilanteessa hyötyä. Meiltä löytyisi paljonkin vapaaehtoisia reserviläisiä erilaisiin koulutus- ja konsultointitehtäviin läntisessä naapurimaassamme. Olemme mielellämme mukana paikkaamassa sitä sotilaallista tyhjiötä, joka syntyi Ruotsin maavoimiin, kun se aikanaan teki lyhytnäköisiä päätöksiä puolustuksensa kehittämisen osalta.


Jaa tämä sivu