Reserviläisliitto haluaa lisää paikallispataljoonia

Tuomas Kaarkoski
savolalpr
Tuomas Kaarkoski

Reserviläisliitto vaatii Puolustusvoimien sodan ajan vahvuuden kasvattamista lisäämällä paikallispataljoonien lukumäärää.

– Paikallisjoukkojen vahvistamista puoltavat vahvasti Krimin tapahtumat. Alueelle ilmaantui vieraita joukkoja eikä kukaan tehnyt vastarintaa. Alueen varuskunnat motitettiin ja niissä palvelleet sotilaat siirrettiin myöhemmin linja-autokuljetuksilla pois niemimaalta. Venäjä valtasi Krimin käytännössä laukaustakaan ampumatta, liiton puheenjohtaja Mikko Savola muistutti Ukrainan tapahtumista puhuessaan Järvenpään Reserviläisten 60-vuotisjuhlassa.

Puolustusvoimien sodan ajan organisaatioon kuuluu nyt yli kymmenen, eri puolilla maata toimivaa paikallispataljoonaa, jotka on pääosin koottu toiminta-alueensa hyvin tuntevista reserviläisistä.

– Kysymys kuitenkin kuuluu, että onko näitä yksiköitä tarpeeksi? Onko niitä niin paljon ja niin kattavasti eri puolilla maata, että ne kykenevät torjumaan kaikki hybridisodankäynnin mahdolliset tilanteet eri puolilla maata? En usko, että tähän on kenelläkään varmaa vastausta.

 

Kaksinkertainen taso?

Puolustusvoimien sodan ajan vahvuus laskettiin vuoden 2012 puolustusselonteon myötä 230 000 henkilöön, joista yli 95 prosenttia on reserviläisiä. Savolan mukaan vuoden 2014 jälkeiset tapahtumat ja sotilaallisen tilanteen kiristyminen myös Suomen lähialueilla edellyttävät vahvuuden nostamista.

– Nopein, tehokkain ja edullisin tapa kehittää puolustusjärjestelmäämme viimeaikaisten tapahtumien ja sodankuvassa tapahtuneen muutoksen vaatimalla tavalla olisikin lisätä Puolustusvoimien paikallispataljoonien määrää. Näihin voitaisiin sijoittaa halukkaita, kykeneviä sekä maanpuolustustahtoisia reserviläisiä, joita löytyy runsaasti Reserviläisliiton ja muiden maanpuolustusjärjestöjen riveistä.

Savola myösi puheessaan paikallisjoukkojen kasvattamisen tai jopa tuplaamisen tarkoittavan myös suoraan sodan ajan vahvuuden nostamista nykyisestä. Vuoden lopussa väistyvä puheenjohtaja näki asian antavan Suomesta vahvan signaalin muualle.

– Käytännössä tämä tarkoittaisi Puolustusvoimien sodan ajan joukkojen kasvattamista. Arvioidemme mukaan noin 270 000 henkilöön. Tämänkaltainen toimenpide olisi myös puolustuksemme uskottavuutta lisäävä signaali, joka varmasti noteerattaisiin maamme rajojen ulkopuolella. Se osoittaisi kaikkiin ilmansuuntiin sen, että me aiomme pitää itsenäisyydestämme kiinni ja tarvittaessa taistella sen puolesta kaikissa olosuhteissa. Se kertoisi, että täällä ammuttaisiin aina takaisin.

 


Jaa tämä sivu