Reserviläisliiton Terhi Hakola uskoo naisten kutsuntojen olevan enemmän asenne- kuin rahakysymys

Tuomas Kaarkoski
terhihakola
Reserviläisliiton toinen varapuheenjohtaja Terhi Hakola on edelleen sitä mieltä, että kutsuntojen pitäisi olla pakolliset myös naisille.
Paavo Airo Helsinki

Reserviläisliiton toinen varapuheenjohtaja Terhi Hakola ulottaisi kutsunnat koskemaan myös naisia, vaikka Pääesikunta ei näe sille tarvetta. STT kertoi maanantaina Pääesikunnan kannasta asiaan. Pääesikunta arvioi, että naisten osallistuminen kaksinkertaistaisi kutsuntojen hinnan nykyisestä 7,4 miljoonaan euroon. Valtaosa summasta menisi terveystarkastuksiin. Hakola uskoo kyseessä olevan enemmän asenne- kuin rahakysymys. Hänen mielestään sijoitus kannattaisi.

– Reserviläisliitto ja moni muu taho on ollut sitä mieltä, että naisten kutsunnat olisivat hyvä juttu. Olen edelleen sitä mieltä. Naisten kutsuntojen avulla saataisiin enemmän motivoitunutta porukkaa (asepalvelukseen) ja tiedonsaanti Puolustusvoimista ja muusta kutsuntoihin liittyvästä olisi heille hyväksi, Hakola kommentoi Reserviläiselle.

Hakola ei muuttaisi nykyisestä systeemistä muuta kuin sen, että naistenkin pitäisi osallistua kutsuntoihin. Asepalvelus säilyisi siis edelleen naisille vapaaehtoisena ja miehille pakollisena.

– Yhteiskunnallisesta näkökulmasta ajateltuna naisilla ei tällä hetkellä ole samanlaista terveystarkastukset sisältävää ja syrjäytymistä ehkäisevää systeemiä kuin miehillä, Hakola perustelee.

Pääesikunnan mielestä naisten pakollinen osallistuminen kutsuntoihin voisi johtaa naisten "hallitsemattomasti lisääntyvään haluun suorittaa vapaaehtoinen asepalvelus". Tarvittaisiin lisää resursseja, eivätkä nykyinen varuskuntaverkosto ja koulutusorganisaatio välttämättä riittäisi. Hakolan mielestä olisi vain positiivinen ongelma, mikäli naisten kutsunnat johtaisivat suureen määrään palvelukseen hakevia.

– Kyllä tarvittava raha jostain löytyisi, Hakola uskoo.

Pääesikunnan mukaan naisten vuotuista määrää armeijassa ei tarvitse lisätä senkään takia, että nykyinen sodan ajan joukkojen tarve ei vaadi sitä. 

Terhi Hakolan viimesyksyisen esityksen naisten kutsunnoista voi lukea Reserviläisliiton sivuilta.


Kutsunnat

Pitäisikö kutsuntojen olla pakolliset myös naisille?


Jaa tämä sivu