Reserviläisliiton Hakola toivoo konkretiaa keskusteluun naisten kutsunnoista

Reserviläisliitto
hakola2
Reserviläisliiton toinen varapuheenjohtaja Terhi Hakola edusti liittoa Turun messuilla hiljattain.
Paavo Airo Helsinki

Reserviläisliiton varapuheenjohtaja Terhi Hakola toivoo konkretiaa keskusteluun kutsuntojen kehittämisestä. Ruotuväki-lehden selvityksen mukaan suurimmat eduskuntapuolueet kannattavat naisten kutsuntojen järjestämistä, mutta yhtenäistä näkemystä asiasta ei ole. Harva puolue on kovin selvästi ottanut kantaa siihen, miten kutsunnat tulisi käytännössä järjestää.

– Asia vaatii yhteiskunnallista keskustelua. Sen pohjalta muodostuu naisten rooli, Hakola sanoo.

Reserviläisliitto on esittänyt naisillekin velvollisuutta osallistua kutsuntoihin. Esitetyssä mallissa asepalvelus ei kuitenkaan olisi pakollinen naisille.

Liitto on myös esittänyt yleisen kansalaispalveluksen selvittämistä.

– Naiset ja miehet, jotka eivät kävisi armeijaa, voisivat suorittaa kansalaispalveluksen, jossa koulutettaisiin ei-sotilaallisia taitoja, Hakola sanoo.

Ei-sotilaalliset taidot liittyisivät esimerkiksi ensiapuun tai vesikriisin tapaisiin tilanteisiin varautumiseen.

Hakolan mielestä tämän toteutuessa tulisi myös miettiä, olisiko siviilipalvelukselle enää tarvetta. Kaikkien armeijaa käymättömien ei tarvitsisi palvella vuotta jossakin tehtävässä eli niin kauaa kuin nykyinen siviilipalvelus kestää. Hakolan mielestä kansalaispalvelus vastaisi paremmin poikkeusolojen tarpeisiin kuin nykyinen siviilipalveluskoulutus.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) ja puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) ovat esittäneet kansalaispalvelusmallia. Yle kertoi kesällä puolustusvaliokunnan luonnostelleen jo pitkään tämän tapaista kansalaisvelvollisuutta.

 

”Selonteossa ei konkretiaa”

Puolustusselonteossa todetaan kutsuntoja parannettavan kehittämällä digitaalisia informaatiopalveluja ja toimintatapoja sekä ottamalla huomioon asevelvollisten erityisosaaminen ja toimintakyky. Hakola sanoo kiinnittäneensä huomiota siihen, että selonteossa kutsuntoja käsitellään kuitenkin melko ohuesti.

– Selonteossa ei ole kutsuntojen osalta oikein konkretiaa. Puolueiden sisällä kutsuntojen järjestäminen jakaa mielipiteitä, vaikka kutsuntoja sinänsä kannatettaisiin. Keskusta on oikeastaan ainoana puolueena ottanut asiaan selvästi kantaa puhumalla vaaliohjelmassaan tulevaisuuskutsunnoista. On mielenkiintoista nähdä, ottavatko muutkin puolueet yhtä selvästi asiaan kantaa, Hakola sanoo.

Hakola painottaa, että mikään uusi malli ei saa heikentää nykyistä puolustusta.

– Suureen reserviin perustuva järjestelmä on säilytettävä jatkossakin.

 

Ei ole itse käynyt armeijaa

Reserviläisliittoon voi kuulua armeijaa käymätönkin nainen tai mies. Hakola itse ei ole käynyt armeijaa. Hän arvelee, että mikäli naisten vapaaehtoista asepalvelusta olisi aikoinaan markkinoitu paremmin, olisi hän voinut päätyä inttiin.

– Olen varttunut Kauhavan lentosotakoulun lähellä, mutta sitä ei silloin markkinoitu erityisemmin naisille. Myöhemmin olisin halunnut hakea palvelukseen, mutta siinä vaiheessa olin jo yli-ikäinen.

Naiset voivat suorittaa vapaaehtoisen asepalveluksen 18–29 vuoden iässä. Kun Hakola, 35, on ollut niin sanotusti kutsuntaiässä, ei naisten asepalvelus ollut vielä yhtä suosittu kuin nykyään. Armeijan käyvien naisten määrä on kasvanut viime vuosina, ja viimeisimmässä haussa ennätykselliset 1 126 naista haki palvelukseen. Edellinen ennätys, 842, oli vuodelta 2016.

– Jos naisillekin järjestettäisiin kutsunnat, he saisivat Puolustusvoimista ja puolustusjärjestelmästä enemmän tietoa, mikä toisi varmasti lisää hakijoita. Samalla heille saataisiin koko ikäluokan kattavat terveystarkastukset, kuten miehillä on.

 

Terhi Hakola

35-vuotias Reserviläisliiton toinen varapuheenjohtaja.

Tampereen Seudun Reserviläisnaisten hallituksen jäsen, Pirkanmaan piirihallituksen jäsen, Naisten työryhmän puheenjohtaja ja Liittohallituksen jäsen.

Asuu Tampereella.

Koulutukseltaan yrityshallinnon tradenomi, metsuri ja ylioppilas.

Isoäiti oli rintamalotta ja toinen isoisä sotaveteraani. Vanhemmat harrastivat aktiivisesti reserviläistoimintaa.

Harrastaa golfia ja ammuntaa.


Jaa tämä sivu