Reserviläisjärjestöt: Reservipoliisijärjestelmälle on kysyntää

Tuomas Kaarkoski
poliisi2
Sekä Reserviläisliitto että Suomen Reserviupseeriliitto pitävät poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen ehdotusta reservipoliisijärjestelmän perustamisesta erinomaisena.
Tuomas Kaarkoski Helsinki

Sekä Reserviläisliitto että Suomen Reserviupseeriliitto pitävät poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen ehdotusta reservipoliisijärjestelmän perustamisesta erinomaisena. Kolehmainen kertoi Reserviläiselle poliisin kaavailevan täydennyspoliisijärjestelmän korvaavaa ratkaisua, joka koostuisi noin 2 000–3 000 reserviläisestä. Kokonaismäärästä puolestaan noin 500 reserviläistä muodostaisi joukon operatiivisen kärjen, joka harjoittelisi useammin ja olisi tarvittaessa nopeasti poliisin käytettävissä.

Reserviläisliiton puheenjohtaja Ilpo Pohjola sanoi ilahtuneensa suuresti Kolehmaisen avauksesta.

– Mieltäni lämmitti kovasti, kun Kolehmainen nosti esiin sodan ajan joukkojen kaventamisen myötä ilman sijoitusta jääneet osaajat. Meillä on liitossa paljon sotilaspoliisikoulutuksen saaneita ja sen lisäksi paljon keski-ikäisiä, jotka ovat tippuneet jo pois sijoituksilta. Heille tämä on varmasti erityisen mieluinen uutinen, Pohjola toteaa.

Pohjolan mielestä MPK:n mahdollinen valinta yhdeksi koulutusorganisaatioista olisi luonteva, tosin yhdellä reunaehdolla.

– MPK on toimiva koulutusorganisaatio, josta löytyy tämänkin puolen osaamista. Tosin on ensiarvoisen tärkeää, että MPK:lle taataan jatkossakin riittävät resurssit, jotta esimerkiksi tämän kaltaisen koulutuksen organisoiminen on mahdollista.

 

Tilausta on

Reserviupseeriliiton puheenjohtajan Mikko Halkilahden mukaan jo nykyinen ajankuva ja tähän päivään liittyvät ilmiöt ovat osoittaneet reservipoliisijärjestelmälle olevan kysyntää.

– Poliisien resurssien niukkuus on tiedossa, vaikka turvallisuusuhat ovat kasvaneet. Tämän on tunnustanut myös sisäministeri Paula Risikko (kok.), Halkilahti toteaa.

Halkilahden mukaan on tärkeä muistaa, että mahdolliset vapaaehtoiset reservipoliisit eivät ole hyppimässä virassa palvelevien poliisien tonteille tai uhkaamassa heidän töitään.

– Ei reservipoliisin tarkoituskaan ole korvata tai hoitaa poliisien vaativimpia tehtäviä, vaan päinvastoin vapauttaa poliisin resursseja, jos joku tilanne tai tapahtuma vaatii paljon henkilöstöä. 

 

Pari kysymysmerkkiäkin

Kummallakin puheenjohtajalla tosin riittää myös mietittävää järjestelmän suhteen. Pohjolan mielestä olisi ensiarvoisen tärkeää, että myös reservipoliisissa olisi mahdollista luoda samanlainen urapolku etenemis- ja ylenemismahdollisuuksineen kuin reservin puolellakin on.

–Jo motivaation kannalta on tärkeää, että yleneminen ja eteneminen olisi mahdollista samalla tavalla kuin Puolustusvoimien puolella, Pohjola sanoo.

Halkilahti puolestaan jäi miettimään Kolehmaisen kommenttia, jossa poliisiylijohtaja totesi reservipoliisiin tarvittavan muitakin osaajia kuin sotilaspoliisikoulutuksen saaneita.

– Tämä vaatisi jo järjestelmää, jossa henkilö pystyisi itse päivittämään tietojaan osaamisestaan, koulutuksestaan ja harrastuneisuudestaan. Reserviupseeriliitto on aiemminkin nostanut esille yleisen varaamisrekisterin tarpeellisuuden, jotta poikkeusolojen henkilöstösijoituksissa ei tule päällekkäisyyksiä.


Lisää aiheesta:

Poliisi haluaa reservipoliisit käyttöön 


Jaa tämä sivu