Reserviläisille kertauskäskyjä tekstiviesteillä

Paavo Airo
IMG_0959
Rannikkojääkäreitä käskettiin kertaamaan Kaakko 16 -harjoitukseen Klamilassa. Harjoitukseen osallistui sekä Maa- että Merivoimien joukkoja.
Paavo Airo Hamina

Puolustusvoimat pilotoi viime viikolla päättyneessä Maavoimien vuoden pääharjoituksessa eli Kaakko 16:ssa reserviläisten nopeaa käskemistä. Osa harjoitukseen osallistuneista reserviläisistä sai palvelukseen astumiskäskyn tekstiviestin muodossa. Sen lisäksi he saivat myös perinteisen paperisen käskyn. Tekstiviestiä ei tarvinnut kuitata. Harjoitukseen osallistui lähes 3 000 reserviläistä. Maavoimien komentaja, kenraaliluutnantti Seppo Toivonen vahvisti tekstiviestikokeilun Reserviläiselle Kaakko 16:n mediapäivänä.

– Osan keskeisistä joukoista kohdalla testattiin tekstiviestejä. On hyvä testata erilaisia keinoja, jotka tekniikka mahdollistaa, Toivonen sanoi.

Toivosen mukaan ei ole varmaa, tuleeko tekstiviesteistä pysyvää tapaa käskeä reserviläisiä kertausharjoituksiin. Toivonen muistutti Puolustusvoimien vuonna 2015 noin 900 000 reserviläiselle lähettämän reserviläiskirjeen osoittaneen, että perinteinen kirjekin on hyvin toimiva.

Hallitus antoi huhtikuussa eduskunnalle esityksen asevelvollisuuslain muuttamiseksi. Muutoksen myötä valmiuden kohottamiseksi järjestettävien kertausharjoitusten kolmen kuukauden ennakkokäskyaika poistuisi. Sellaisessa tilanteessa kertausharjoitukseen käskettävät joukot on pystyttävä tavoittamaankin nopeasti. Lakia on ehdotettu tulevaksi voimaan 1. heinäkuuta 2016, mutta eduskunta ei ole vielä käsitellyt sitä.


Jaa tämä sivu